Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Cezayir’de Fransız sömürgeciliği suç ilan edildi

Cezayir Meclisi, Fransa'nın ülkeyi sömürgeleştirmesinin suç olduğunu ilan eden ve Paris'ten özür ile tazminat talep eden yasayı oy birliğiyle onayladı.

ABONE OL
CEZAYİR, (DHA) -

Cezayir Ulusal Halk Meclisi’nin, Fransa’nın 1830 yılından 1962 yılına kadar ülkeye yönelik sömürgecilik faaliyetlerini suç ilan edilmesine yönelik yasa tasarısını oylamaya sunduğu belirtildi. Meclisi Başkanı İbrahim Boughali’nin başkanlığını yaptığı oturumda oylamaya katılan milletvekilleri, tasarıyı oy birliği ile kabul etti. Cezayir Meclisi ayrıca Paris yönetiminden Cezayir’deki sömürgeci geçmişi nedeniyle resmi özür ve tazminat talebinde bulundu.

Meclis Başkanı Boughali açıklamasında, yasanın hem iç hem de dış kamuoyuna açık bir mesaj gönderdiğini kaydederek, “Cezayir’in ulusal hafızası ne silinebilir ne de pazarlık konusu haline getirilebilir” dedi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise yasanın kabulü ‘hem Fransa-Cezayir diyaloğunun yeniden başlatılması arzusuna hem de geçmişe ilişkin çalışmaları yatıştırmaya yönelik düşmanca bir adım’ olarak nitelendirildi. Bakanlık, Fransa ile Fransız halkının, güvenlik ve göç konuları başta olmak üzere öncelikli çıkarlarının karşılanması için Cezayir ile diyaloğun sürdürülmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Diğer Haberler

  1. KKTC Başbakanı Üstel: Gemi kazasında bir kişinin daha cesedine ulaşıldı
  2. Katar Dışişleri Bakanlığı: ABD ve İran arasında ortak zemin oluşturmak için çalışıyoruz
  3. UKMTO: Hürmüz Boğazı'nda bir petrol tankeri vuruldu
  4. TBMM Başkanı Kurtulmuş, Portekiz'de mevkidaşı Aguiar-Branco ile görüştü
  5. Özbekistan’da ‘Türk Dünyası Diyalogları: Ortak Gelecek, Ortak Vizyon’ paneli düzenlendi
  6. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile telefonda görüştü
  7. TBMM Başkanı Kurtulmuş, Portekiz'de resmi törenle karşılandı
  8. Tayland'da selde hayatını kaybedenlerin sayısı 23'e yükseldi
  9. BM Genel Sekreteri Guterres, İran Dışişleri Bakanı Arakçi ile görüştü
  10. İran Meclis Başkanı Kalibaf: ABD, İran karşıtı siyasetinden vazgeçmeli

© Copyright 2026

DHA