Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

ESA, Dünya'dan uzaya yayılan mavi ışık huzmesinin canlandırma görüntüsünü yayınladı

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) geçen çarşamba günü, 2019 yılında Dünya'dan uzaya çıkan bir mavi ışık huzmesinin canlandırma görüntüsünü yayınladı.

ABONE OL
Fransa, (DHA)

ESA, Uluslararası Uzay Ajansı İstasyonu'ndaki (ISS) Atmosfer-Uzay Etkileşimleri Monitörü (ASIM) tarafından, mavi "jetler" olarak adlandırılan ve 2019 yılında tespit edilen hava olayının canlandırma görüntüsünü geçen Çarşamba günü bir rapor eşliğinde yayınladı.

Bilim insanları mavi jetlerin, bulut katmanının üzerinde oluştuğu için Dünya yüzeyinden görülmesinin ve incelenmesinin zor olduğunu ifade etti. Ancak uzayda bulutların üstünden yaklaşık 400 kilometre yörüngede dolanan ISS?de bulunan ASIM, mavi jeti engelsiz tespit ederek ölçümledi. ESA, bu ölçümler sonucunda hazırlanan raporla birlikte canlandırma görüntü yayınladı.

MAVİ JET NEDİR?

ASIM, ISS'de bulunan ve fırtınalı hava koşullarından kaynaklanan üst atmosfere uzanan elektrik deşarjlarını aramak için tasarlanan bir optik kamera ve fotometreden oluşan monitör olarak biliniyor. Mavi jetler ise yoğun fırtınalı havada, atmosferle etkileşime giren elektronlar ve radyo dalgaları tarafından oluşan atmosferik elektrik deşarjı olarak adlandırılıyor.

ESA, ASIM tarafından kısa süre önce tespit edilen mavi jetin 10 mikro saniyelik yoğun bir seri ışık parlamasıyla başladığını belirtti. Mavi Jet'in çıkış yerinin ise Pasifik Okyanusu'nda bulunan Nauru Adası olduğu ifade edildi.

Diğer Haberler

  1. Bakan Fidan, Kudüs konulu bakanlar toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu
  2. Londra'da kesici aletle saldırı: 4 yaralı
  3. Bakan Fidan, Türkiye-Mısır-Pakistan-Suudi Arabistan Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıldı
  4. İtalya'da 27 kentte 'kırmızı alarm' verildi
  5. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İspanya’da
  6. Güney Kore'de aşırı sıcaklar nedeniyle 21 kişi hayatını kaybetti
  7. Çin, ABD'ye yönelik yeni düzenlemelerini açıkladı
  8. KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman ve GKRY lideri Hristodulidis 26 Ağustos'ta görüşecek
  9. Brezilya'da kimya fabrikasında patlama
  10. Dışişleri Bakanı Fidan, Kudüs konulu bakanlar toplantısına katıldı

© Copyright 2026

DHA