Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Granada toplantısı sonrası AB, Ermenistan, Fransa ve Almanya’dan ortak açıklama

İspanya’nın Granada kentinde dün düzenlenen toplantıda AB Konseyi, Ermenistan, Fransa ve Almanya liderleri bir araya geldi. 4’lü görüşme sonrasında liderler ortak bir açıklama yaptı.

ABONE OL
Şara Zehra ÖZBEY, (DHA)

 

İspanya dönem başkanlığında yapılan Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesinin yanı sıra dün Ermenistan’ın katıldığı 4’lü toplantı yapıldı. Toplantıda bir araya gelen AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ortak bir açıklama yaptı.  Açıklamada Ermenistan'ın bağımsızlığı, egemenliği, toprak bütünlüğü ve sınırlarının dokunulmazlığına olan bağlılık vurgulandı. Liderler, AB-Ermenistan ilişkilerinin güçlendirilmesi, Karabağ'dan göç kapsamında Ermenistan'a insani yardımların artırılması, Karabağ Ermenilerinin geri dönüş hakkının korunması gibi konulara desteğini açıkladı.

“AB KONSEYİ AZERBAYCAN VE ERMENİSTAN ARASINDAKİ NORMALLEŞMEYE BAĞLILIĞINI SÜRDÜRECEKTİR”

Ortak açıklamada, "Başkan Michel'in 14 Mayıs ve 15 Temmuz 2023 tarihli açıklamalarında belirtildiği üzere, Ermenistan (29.800 km2) ve Azerbaycan'ın (86.600 km2) egemenliklerinin, sınırlarının dokunulmazlığının ve toprak bütünlüğünün karşılıklı olarak tanınması temelinde, (liderler) Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik tüm çabalara bağlılıklarını sürdürmektedirler. 

Taraflar, güç kullanma ve güç kullanma tehdidinde bulunmama ilkesine sıkı sıkıya bağlı kalınması çağrısında bulunmuşlardır. (Liderler) taraflara sağlanan en son SSCB Genelkurmay haritaları temelinde sınırların belirlenmesi için acilen çalışılması gerektiğini, bunun aynı zamanda güçlerin birbirinden uzaklaştırılması, barış anlaşmasının sonuçlandırılması ve tüm insani meselelerin ele alınması için de bir temel teşkil ettiğini vurgulamaktadırlar" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada Türkiye ile ilgili şu ifadeler yer aldı;

“Bölgesel işbirliğinin arttırılması ve Ermenistan ile Türkiye arasındaki sınır da dâhil olmak üzere tüm sınırların yeniden açılması çağrısında bulunan liderler, ülkelerin egemenlik ve yargı yetkilerine tam saygı ile eşitlik ve mütekabiliyet ilkeleri temelinde bölgesel bağlantı yollarının açılması çağrısında bulundular.”

Toplantıya katılan liderler ayrıca Ermenistan ve Azerbaycan'a tüm tutukluları serbest bırakmaları, kayıp kişilerin akıbetinin belirlenmesi ve mayın temizleme çalışmalarının kolaylaştırılması için işbirliği yapmaları çağrısında bulundu.

 

 

Diğer Haberler

  1. Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Dünya Su Kongresi'ne katıldı
  2. Putin: Hindistan'a kesintisiz enerji sevkiyatı sağlamaya hazırız
  3. Almanya'da asker sayısını artırmayı hedefleyen yasa tasarısı Federal Meclis'te kabul edildi
  4. Bakan Işıkhan, TDT Çalışma, İstihdam ve Sosyal Koruma Bakanları 1’inci Toplantısı'na katıldı
  5. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Kadıoğlu, Katar’a resmi ziyarette bulundu
  6. Bakan Bayraktar: Özbekistan'ın kalkınma serüveninde çok önemli bir ortak olarak birlikte yol alacağız
  7. Bakan Işıkhan, Azerbaycan Başbakanı Asadov ile bir araya geldi
  8. 3 yaşında satrançta dünya rekoru kırdı
  9. Bakan Bayraktar, Özbekistan’da
  10. Brezilya'da pistteki bagaj yükleme aracında yangın çıktı

© Copyright 2025

DHA