Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

İran: ABD yükümlülüklerini yerine getirmezse, herhangi bir adım atmayacağız

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, “ABD yükümlülüklerini yerine getirmezse, biz de herhangi bir adım atmayacağız” dedi.

ABONE OL
İRAN, (DHA) -

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, ülke basınına yaptığı açıklamada, ABD ile varılan mutabakata ilişkin değerlendirmede bulundu. Hürmüz Boğazı'nda uluslararası hukuk ve denizcilik kurallarına aykırı bir tutum sergilemeyeceklerini belirten Kalibaf, “Biz uluslararası hukuk çerçevesinde hareket edeceğiz. Uluslararası hukuka göre boğazlara kıyısı bulunan ülkelerin hem hakları hem de yükümlülükleri vardır. Bu haklardan biri de sundukları hizmetler karşılığında diğer ülkelerin ücret ödemesidir. Savaşın ortasında bir paylaşım yapmış ve 'Hürmüz Boğazı artık asla eski koşullarına dönmeyecek' demiştim. Bugün de aynı görüşteyim” ifadelerini kullandı.

Kalibaf, mutabakatın imzalanmasına rağmen ABD yönetimine yönelik güvensizliğin sürdüğünü kaydederek, “Nihai bir anlaşmaya varılsa ve hatta bu anlaşma Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararıyla onaylansa bile yine de güvenilir değildir” açıklamasını yaptı.

Mutabakat metninde İran'a ödenecek 300 milyar dolar savaş tazminatının ‘yeniden imar ve ekonomik kalkınma’ ifadeleriyle yer aldığını söyleyen Kalibaf, “Mutabakat metninde üstlendiğimiz her yükümlülük, 'adım karşılığında adım' ilkesi temelinde kabul edilmiştir. 13’üncü madde de tam olarak bu esasa göre düzenlenmiştir. Buna göre, ABD yükümlülüklerini yerine getirmezse, biz de herhangi bir adım atmayacağız” diye konuştu.

Diğer Haberler

  1. Putin ile BAE Devlet Başkanı Al Nahyan telefonda görüştü
  2. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ‘Mekke Ortak Savunma Anlaşması’ ile ilgili açıklama
  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ile görüştü
  4. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan'da
  5. Bangladeş'te iki yolcu otobüsü çarpıştı: 8 ölü, 25 yaralı
  6. KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman: BM'nin mayın temizleme önerisini Rum tarafı reddetti
  7. İran'dan ABD’ye çağrı: Taahhütlerinizi yerine getirin
  8. Tayland'da okula silahlı saldırı: 6 ölü, 15 yaralı
  9. Trump'tan doğumla vatandaşlık hakkına kısıtlama
  10. Kongo'da Ebola salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1801'e yükseldi

© Copyright 2026

DHA