Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

İran’a BM yaptırımlarını geri getirecek mekanizmanın işletilmesi için adım atıldı

İngiltere, Fransa ve Almanya, İran’a yönelik BM yaptırımlarının yeniden devreye girmesine imkan tanıyan ‘snapback’ mekanizmasını işletmek üzere BM Güvenlik Konseyi’ne başvurdu.

ABONE OL
FRANSA, (DHA) -

 

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ve Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul tarafından yapılan ortak açıklamada, 20 Temmuz 2015’te BMGK’nin 2231 sayılı kararıyla kabul edilen Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın (KOEP) İran’ın nükleer programının barışçıl niteliğini güvence altına almak için büyük bir kazanım olduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, ABD’nin 2018’de anlaşmadan çekilmesinin ardından İran’ın da 2019’dan itibaren yükümlülüklerini yerine getirmeyi bıraktığı, buna rağmen Almanya, Fransa ve İngiltere’nin (E3) anlaşmaya bağlı kalmaya devam ettiği kaydedildi.

İran’ın yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum stokunu ‘sivil bir gerekçeyle' açıklayamayacağının vurgulandığı açıklamada, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (IAEA) doğrulama ve izleme faaliyetlerinin engellendiği ve ek protokolün uygulanmadığı belirtildi. Bu durumun İran’ın anlaşma kapsamındaki taahhütlerini ‘açık ve kasıtlı’ biçimde ihlal ettiğini savunuldu.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“İran’ın nükleer programı uluslararası barış ve güvenlik için açık bir tehdit oluşturmaktadır. Bu nedenle, BMGK’nin 2231 sayılı kararı uyarınca, İran’ın KOEP kapsamındaki yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmediğine inandığımızı Konsey’e bildirdik ve ‘snapback’ mekanizmasını devreye sokma kararı aldık.”

Bu bildirimin, daha önce kaldırılan BMGK yaptırımlarının yeniden uygulanabilmesi için 30 günlük süreci başlattığına işaret edilen açıklamada, bu süre zarfında İran’la diplomatik temasların sürdürüleceği kaydedildi. Ancak 30 gün içinde BMGK’nin İran’a yönelik yaptırımların kaldırılmasını uzatma yönünde bir karar almaması halinde, 6 ayrı BMGK kararının yeniden yürürlüğe gireceği hatırlatıldı.

Diğer Haberler

  1. Bakan Fidan, ‘Türkiye-Mısır-Pakistan-Suudi Arabistan Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katıldı
  2. NATO'dan Türkiye'de düzenlenecek zirveye dair '100 gün kaldı' paylaşımı
  3. Bahreyn: İran'dan atılan 174 füze ve 391 İHA engellendi
  4. İran Meclis Başkanı Kalibaf: ABD kara saldırısı planlıyor
  5. Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan Dışişleri Bakanı Dar ile bir araya geldi
  6. ABD ile İsrail'in, İran'daki Benderpol İskelesi'ne düzenledikleri saldırıda 5 kişi hayatını kaybetti
  7. Pezeşkiyan: İran'ın altyapısına saldırılar ABD'ye güvensizliği derinleştirdi
  8. BAE hava savunma sistemleri İran füzelerine müdahale etti
  9. Pakistan: İran, 20 Pakistan gemisinin Hürmüz Boğazı'ndan geçişine izin verdi
  10. ABD: 3 bin 500 askerin bulunduğu hücum gemisi Orta Doğu'ya ulaştı

© Copyright 2026

DHA