Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

İran'dan ABD'nin hava saldırılarına kınama: Ateşkes anlaşmasının ihlali

İran Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin ülkenin güney kıyılarına düzenlediği hava saldırılarını kınayarak, bu durumun Birleşmiş Milletler Şartı'nın ve mutabakat zaptının açık bir ihlali olduğunu bildirdi.

ABONE OL
İRAN, (DHA) -

İran Dışişleri Bakanlığı'ndan, ABD'nin hava saldırılarına ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı. ABD ordusunun dün akşam İran'ın güney kıyılarındaki kıyı gözetleme tesislerini hedef alan saldırılarının kınandığı açıklamada, bu eylemlerin Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'nın 2'nci maddesinin 4'üncü fıkrası ile 18 Haziran'da imzalanan mutabakat zaptının birinci maddesinin açık bir ihlali olduğu vurgulandı. Öte yandan, İsrail'in de ABD ile koordineli olarak Lübnan'a saldırdığı ve bunun da anlaşmayı ihlal ettiği ifade edildi.

BM Şartı'nın 51'inci maddesi uyarınca İran'ın meşru müdafaa hakkına vurgu yapılan açıklamada, ülkenin egemenliği, güvenliği ve ulusal çıkarlarının tüm güçle savunulacağı belirtildi. Açıklamada, “İran Silahlı Kuvvetleri'nin ABD güçlerine ait hedeflere yönelik savunma amaçlı saldırıları bu temelde gerçekleştirilmiştir” ifadelerine yer verildi. Meydana gelen durumun sonuçlarından ABD'nin ve bu saldırılara suç ortaklığı yapan tarafların sorumlu olduğu kaydedildi.

Açıklamada, Basra Körfezi'nin güneyindeki ülkelere iyi komşuluk ilkelerine uyma çağrısı yapılarak, topraklarının ve imkanlarının İran'a yönelik saldırılarda kullandırılmasının engellenmesi gerektiği uyarısında bulunuldu. Ayrıca BM Genel Sekreteri, BM Güvenlik Konseyi ve diğer uluslararası kurumlara, ABD'nin uluslararası hukuku ihlal etmesi karşısında sessiz kalmamaları, bölgesel barış ve güvenlik konusundaki sorumluluklarını yerine getirmeleri çağrısı yapıldı.

Diğer Haberler

  1. Trump, İran'ın Hürmüz Boğazı teklifini reddetti
  2. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Rusya her geçen gün gerilimi tırmandırıyor
  3. Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde küçük yolcu uçağı düştü: 2'si korgeneral 17 ölü
  4. Sağlık Bakanı Memişoğlu: Gazze'de insanların aşıya, temel bir ilaca dahi ulaşamadığı vahim tablolarla karşı karşıyayız
  5. İran'da yolcu otobüsü devrildi: 11 ölü, 24 yaralı
  6. İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: İslamabad Mutabakat Zaptı'na dönülmesinin önemini vurguluyoruz
  7. İran Dışişleri Bakanı Arakçi: Şartlar karşılanırsa Hürmüz Boğazı 7 gün içinde yeniden açılabilir
  8. Bakan Fidan, New York'ta diplomatik temaslarda bulundu
  9. Trump: Şi ile görüşmemiz dostluk, güç ve başarı doluydu
  10. Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'ye 'Doğu mu Batı mı' tercihi dayatılmasını doğru bulmuyoruz

© Copyright 2026

DHA