Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Katar, BM ve BM Güvenlik Konseyi’ne mektup gönderdi

Katar, İran’ın ülke topraklarına yönelik saldırılarına ilişkin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Başkanlığı’na mektup gönderdi.

ABONE OL
KATAR, (DHA)

Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Katar’ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Şeyha Alya Ahmed bin Saif Al Sani tarafından, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile temmuz ayı BM Güvenlik Konseyi Başkanı ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin BM Daimi Temsilcisi Zenon Mukongo Ngay’a hitaben iki mektubun iletildiği bildirildi. Mektuplarda, İran’ın Katar topraklarına yönelik saldırılarının ülke egemenliğinin açık ihlali olduğu, toprak bütünlüğü ile güvenliğini doğrudan tehdit ettiği ve bölgesel güvenlik ile istikrarı tehlikeye atan kabul edilemez bir tırmanış olduğu belirtildi.

Mektuplarda, İran’ın 7 Temmuz 2026’da Hürmüz Boğazı yakınlarından geçişi sırasında Katar’a ait ‘Al Rukayyat’ isimli nakliye gemisini hedef aldığı vurgulandı. Katar Savunma Bakanlığı’nın 12 Temmuz 2026’da ülkenin balistik füze saldırısına maruz kaldığı, Katar Silahlı Kuvvetleri’nin çok sayıda balistik füzeyi engellediği ve İçişleri Bakanlığı’nın da önleme faaliyetlerinden kaynaklanan şarapnel parçalarının düşmesi sonucu biri çocuk üç kişinin yaralandığını duyurduğu aktarıldı. Mektuplarda, İran’ın saldırılarının uluslararası hukukun yanı sıra 1949 Cenevre Sözleşmeleri ile ek protokollerinin açık ihlali niteliğinde olduğu da kaydedildi. Ayrıca, saldırıların, BM Güvenlik Konseyi’nin 2817 (2026) sayılı kararını ihlal ettiğine dikkat çekilerek, Tahran yönetiminin Katar’ın uğradığı zararların tamamını tazmin etmekle yükümlü olduğu ifade edildi.

Diğer Haberler

  1. Papa’dan Ukrayna için barış çağrısı
  2. Trump'ın özel temsilcileri Witkoff ve Kushner, Ukrayna’da
  3. İran Meclis Başkanı Kalibaf: Oyunun kurallarının değiştiğini anlamalılar
  4. Zelenskiy: Savaşın sona ermesini istiyoruz
  5. İsrail’den Lübnan’a saldırı: 4 ölü, 20 yaralı
  6. Endonezya'da yanardağ patlaması: Uçuşlar iptal edildi
  7. Katar Başbakanı Al Sani Çin’i ziyaret edecek
  8. Gök cisminin kuyruklu yıldıza dönüşümü ilk kez görüntülendi
  9. Çin’de heyelan: 3 ölü, 9 kayıp
  10. İran: Hürmüz Boğazı'nda ABD ordusuna ait insansız deniz aracını hedef aldık

© Copyright 2026

DHA