Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Küresel ısınma uçuşlarda türbülansları arttırdı

İngiliz bilim insanları yaptıkları analiz çalışmasında, küresel ısınmanın dünyanın çeşitli bölgelerinde açık hava türbülanslarını artırdığını ortaya koydu.

ABONE OL
Beril SÖNMEZ, (DHA) –

Reading Üniversitesi’nden bilim insanları son 40 yılı kapsayan verilerin analiziyle yaptıkları çalışma sonucunda, en yoğun uçuş rotası olan Kuzey Atlantik’te yaşanan şiddetli türbülansların arttığını belirterek bunun küresel ısınma kaynaklı olduğunu ortaya koydu. Bilim insanları 8 Haziran’da yayımladıkları çalışmada, “Araştırma, dünyanın en yoğun uçuş noktası olan Kuzey Atlantik üzerindeki tipik bir noktada, şiddetli türbülansın toplam yıllık süresinin 1979'da 17.7 saatten 2020'de 27.4 saate yükselerek yüzde 55 arttığını buldu” ifadelerini kullandı.

‘ARTAN TÜRBÜLANSIN MAALİYETİNİ DÜŞÜNMEYE BAŞLAMALILAR’

Türbülans artışlarının iklim değişikliğinin etkileriyle tutarlı olduğu vurgulanan çalışmada “CO2 emisyonlarından kaynaklanan daha sıcak hava, jet akışlarındaki rüzgar kesme kuvvetini artırarak Kuzey Atlantik'te ve küresel çapta açık hava türbülansını güçlendiriyor” denildi. Çalışmada yer alan bilim insanı Dr. Mark Prosser “Türbülans, uçuşları inişli çıkışlı hale getirir ve bazen tehlikeli olabilir. Havayollarının, yalnızca ABD'de sektöre yıllık 150-500 milyon dolara mal olduğu için artan türbülansı nasıl yöneteceklerini düşünmeye başlamaları gerekecek. Uçağın türbülanstaki her ek dakikası, uçaktaki aşınma ve yıpranmanın yanı sıra yolcuların ve uçuş görevlilerinin yaralanma riskini artırır” dedi. 

Türbülans artışının sadece Kuzey Atlantik rotasında değil aynı zamanda Avrupa, Orta Doğu ve Güney Atlantik rotalarında da artış gözlemlendiği vurgulandı.

Diğer Haberler

  1. El Salvador'da 'Türkiye Parkı' açıldı
  2. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Katar Emiri Al Sani ile görüştü
  3. Pezeşkiyan'dan Körfez ülkelerine mesaj: Düşmanlarımızın savaşı topraklarınızdan yürütmesine izin vermeyin
  4. Bakan Kurum, New York'ta gerçekleştirdiği temaslarını değerlendirdi
  5. Yemen'deki Husiler, İsrail'e füze fırlattı
  6. Trump: NATO bizim yanımızda değilse, biz neden onların yanında olalım ki?
  7. Arakçi: İran, İsrail'in işlediği suçların bedelini ağır bir şekilde ödetecek
  8. Trump: İran'la müzakereler sürüyor
  9. İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırılarda can kaybı 1142'ye yükseldi
  10. İran: Bölgedeki üslerinde askerlerini koruyamayan ABD, onları topraklarımızda nasıl koruyabilir?

© Copyright 2026

DHA