Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Macron ve Zelenskiy'den hava savunması ve ortak füze üretimi görüşmesi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, yaptıkları telefon görüşmesinde Ukrayna'nın hava savunma ihtiyaçlarını, askeri teçhizat tedarikini ve ortak füze üretim lisanslarını ele aldı.

ABONE OL
FRANSA, (DHA) -

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın Kriviy Rig kentindeki bir alışveriş merkezine düzenlediği saldırının ardından yaklaşık iki saat süren bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmeye ilişkin sanal medya hesaplarından açıklama yapan iki lider, Ukrayna'nın hava sahasını korumak için atılacak adımları değerlendirdiklerini bildirdi.

Macron, Rusya'nın sivilleri sistematik olarak hedef alarak gerilimi tırmandırmayı seçtiğini ve bunun bir güç gösterisi değil zayıflık ifadesi olduğunu belirtti. Ukrayna'ya önleyici füzeler göndereceklerini ve hava savunma desteğini artıracaklarını bildiren Macron, 13 Temmuz'da Paris'te başlatılan Anti-Balistik Füze Koalisyonu ile 17 Kasım 2025'te imzalanan niyet beyanı çerçevesindeki iş birliğini sürdüreceklerini kaydetti. Macron ayrıca, pazartesi günü gerçekleştirilecek 'Gönüllüler Koalisyonu' toplantısı öncesinde barışın sağlanması ve Rusya üzerindeki baskının artırılması gerektiğine dikkati çekti.

Görüşmenin detaylarını paylaşan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ise Fransa'nın en yeni askeri teçhizat ile füzelerin teslimatını hızlandırma ve füze üretimi için lisans sağlama konusundaki kararlılığından dolayı Macron'a teşekkür etti. Zelenskiy, Macron'un Patriot sistemleri için gerekli füzelere sahip diğer ortaklarla iletişim kurulmasına yardımcı olmaya hazır olduğunu dile getirdi.

Görüşmede ABD Başkanı Donald Trump'ın ekibiyle yürütülen diplomatik temaslar ile Ukrayna'nın bu yıl ve gelecek yıla ilişkin savunma finansman ihtiyacının da ele alındığı bildirildi.

Diğer Haberler

  1. COP31 Başkanı Kurum: Tüm dünyayı ortak geleceğimiz için harekete geçmeye davet ediyorum
  2. İtalya Başbakanı Meloni, yapay zekaya karşı sesini tescil ettirdi
  3. COP31 Başkanı Kurum: Tuvalu’nun sesini Antalya’ya taşıyacağız
  4. Türkiye-Libya SAT Timi, Libya Deniz Özel Kuvvetler Eğitim Merkezi Komutanlığı'nda eğitim veriyor
  5. 2026 Nobel Fizik Ödülü'nün sahibi belli oldu
  6. Güney Kore, Ukrayna'nın özrünü yetersiz buldu
  7. Girne açıklarında 1 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı
  8. Suudi Arabistan: Cizan kentinde iki havalimanı saldırıya uğradı
  9. GKRY, Baf kentinde Kemal Atatürk Caddesi’nin adını değiştirme kararı aldı
  10. Trump: Bırakın İran, Los Angeles ve San Diego'yu yok etsin

© Copyright 2026

DHA