Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Merkel: Korumacılık dünyanın sorunlarını çözmez

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Davos Zirvesi’nde korumacılığın dünyanın sorunlarını çözemeyeceğini söyledi ve “birçok ülkede kutuplaşmanın arttığına” dikkat çekerek, popülizmin yükselişi konusunda politika yapıcıları uyardı.

ABONE OL
Hilal Sarı / İstanbul, (DHA)

Dünya Ekonomik Forumu’nun kurucusu Klaus Schwab’la birlikte gerçekleştirdiği özel oturumda konuşan Merkel, “Kendimizi dünyanın geri kalanından soyutlamanın bir faydası olmaz. Korumacılık doğru cevap değil” dedi ve ekledi:

“Almanya olarak kişilerin dolaşım özgürlüğü ile her zaman gurur duyduk; ama, hiç dış sınırlarımızı korumayı düşünmedik. Şimdi yeni bir giriş-çıkış sistemi üzerinde çalışıyoruz. Kapıları kapatarak sınırları koruyamazsınız. Komşularınızla iyi anlaşmalara ihtiyacınız var.”

Euro krizi ve sığınmacı krizinin ardından Almanya’da onlarca yıl sonra ilk kez kutuplaşma yaşadıklarını söyleyen Merkel, halen yeni bir hükümet kurmaya çalıştıklarını ve Almanya’nın dünya sorunlarını çözmek konusunda katkı sağlamak istediğini belirtti.

Merkel, 2018’in 1. Dünya Savaşı’nın 100. yıldönmü olduğuna dikkat çekerek, “Politik aktörler bundan yüzyıl önce bilinçsizce krize sürüklendiler. Şimdi kendimize sormalıyız; tarihten neler öğrendik? 2. Dünya Savaşı sonrasında doğmuş bir nesil tarihten ders çıkarmalıdır. Bu da çok taraflılık, sorunları çözmek için birlikte çalışmak gerektiği anlamına gelir” dedi.

MERKEL'DEN AMCRON'A ÖVGÜ

Avrupa’nın dış politikada çok etkin olmadığını söyleyen Merkel, “Avrupa olarak daha fazla sorumluluk almalı, kaderimizi kendimiz çizmeliyiz” dedi.

Merkel konuşmasında, geçen yıl Fransa’nın cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Avrupa’nın reformlarına hız kattığını ekledi.

Diğer Haberler

  1. Emine Erdoğan, Kazakistan'da Sıfır Atık Eğitim Laboratuvarı'nın açılışını yaptı
  2. Beyaz Saray: Trump ve Şi, İran'ın asla nükleer silahı olmaması üzerinde anlaştı
  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Kazakistan'da 'Ahmet Yesevi Özel Devlet Nişanı'
  4. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Kazakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Altıncı Toplantısı'na başkanlık etti
  5. BRICS Dışişleri Bakanları Hindistan’da bir araya geldi
  6. Rubio: ABD'nin çıkarlarıyla Çin'in çıkarlarının çatışacağı durumlar olabilir
  7. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile bir araya geldi
  8. Şi ve Trump, Cennet Tapınağı’nı ziyaret etti
  9. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan'da resmi törenle karşılandı
  10. Ukrayna: Rusya, 56 füze ve 675 SİHA ile saldırı düzenledi

© Copyright 2026

DHA