Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Stoltenberg: NATO, tarihteki en başarılı ittifaktır

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD’nin başkenti Washington’daki Andrew W. Mellon Oditoryumu’nda, NATO’nun 75’inci yılı kapsamında düzenlenen törende konuştu. Stoltenberg, “Barış korunmuş, özgürlük güvence altına alınmıştır. Bu da NATO'yu tarihin en başarılı ittifakı yapmaktadır” dedi.

ABONE OL
Vahdet AYAZ, (DHA)-

 

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, yaptığı konuşmada, 75 yıl önce NATO’nun temellerini atan Washington Antlaşması’na değinerek, “75 yıl önce tam da bu odada NATO'nun kurucu belgesi olan Washington Antlaşması imzalandı. İttifakımız iki yıkıcı dünya savaşını yaşamış insanlar tarafından kuruldu. Savaşın dehşetini, acılarını ve korkunç insani maliyetini çok iyi biliyorlardı. Bunun bir daha asla yaşanmaması konusunda kararlıydılar. Böylece, barışı korumak ve özgürlüğü muhafaza etmek gibi açık bir amaçla NATO'yu kurdular. Ciddi bir söz, birbirlerini korumaya yönelik sağlam bir taahhüt. Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için. Washington Antlaşması'na büyük saygı duyuyorum, özellikle de çok kısa olduğu için, sadece 14 paragraf, sadece birkaç sayfa. Hiçbir zaman bu kadar az kelime bu kadar çok kişi için bu kadar çok şey ifade etmemiştir. Barış korunmuş, özgürlük güvence altına alınmıştır. Bu da NATO'yu tarihin en başarılı ittifakı yapmaktadır” dedi.

Stoltenberg, ittifakın kusursuz olmadığını ancak çıkan krizlere yönelik kararların cesaretle verileceğine inandığını belirterek, “İttifakımız kusursuz değil ve gelecekte de zor kararlarla karşı karşıya kalmaya devam edeceğiz. Bir sonraki krizin ne olacağını bilmiyorum ama zor kararları siyasi cesaretle aldığımızda en iyi durumda olduğumuzu biliyorum. NATO'da birlikte daha güçlü ve daha güvende olduğumuzu biliyorum. Dostlarımızın olması güzel bir şey” ifadelerini kullandı.

BİDEN: UKRAYNA PUTİN’İ DURDURABİLİR VE DURDURACAKTIR

Stoltenberg’in ardından söz alan ABD Başkanı Joe Biden, NATO’nun her zamankinden daha güçlü olduğunu vurgulayarak, “Savaşın yıkıntıları arasında Avrupa'yı birlikte yeniden inşa ettik. Soğuk Savaş'ın uzun yıllarında özgürlük meşalesini yükseklerde tuttuk. Eski düşmanlarımız dost demokrasiler haline geldi. Onları ittifaka kabul ettik. Balkanlar'da savaş patlak verdiğinde müdahale ettik. Barışı yeniden tesis ettik ve etnik temizliği durdurduk. Amerika Birleşik Devletleri 11 Eylül'de saldırıya uğradığında NATO müttefiklerimiz yanımızda durdu ve NATO tarihinde ilk kez NATO'nun 5. Maddesini devreye soktu. Bugün NATO hepsinden daha güçlüdür. 32 ülkeden daha güçlüdür. Finlandiya ve İsveç yıllarca en yakın ortaklarımızdı. Şimdi 5. Madde garantisinin gücü ve anlamı nedeniyle NATO'ya resmen katılmayı seçtiler” dedi.

Biden, Rusya-Ukrayna savaşının sürdüğünü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yı boyunduruk altına almaya çalıştığını belirterek, “Avrupa'da Putin'in Ukrayna'ya yönelik savaşı ve saldırganlığı devam ediyor. Putin, Ukrayna'nın tamamen boyunduruk altına alınmasından, Ukrayna demokrasisinin sona erdirilmesinden, Ukrayna kültürünün yok edilmesinden ve Ukrayna'nın haritadan silinmesinden başka bir şey istemiyor. Ukrayna Putin'i durdurabilir ve durduracaktır” diye konuştu.

Diğer Haberler

  1. Araştırma: En ölümcül beyin kanserinde zayıf nokta keşfedildi
  2. Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Ebola salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 95’e yükseldi
  3. Araştırma: Kalp ve böbrek hastalıkları birbirini tetikliyor
  4. Kremlin Sözcüsü Peskov: Putin ve Trump arasında telefon görüşmesi gerçekleşebilir
  5. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Almanlar yine savaş istiyor
  6. Zelenskiy: Rusya'nın petrol rafinerileri ve İHA tesislerini vurduk
  7. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü
  8. Araştırma: Beyindeki elektrik dalgaları düşünceleri birbirine bağlıyor
  9. KKTC Başbakanı Üstel: Arama faaliyetlerimiz aralıksız devam ediyor
  10. İran’dan ABD’ye uyarı: Petrol varlıklarımıza saldırırsanız siz de saldırıya uğrarsınız

© Copyright 2026

DHA