Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, rehine takasına yardım ettiklerini açıkladı

ICRC, Gazze'den İsrail'e 3 ve İsrail hapishanelerinden işgal altındaki Filistin topraklarına 90 rehinenin transferine yardım ettiklerini duyurdu.

ABONE OL
İSVİÇRE, (DHA)

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), dün yürürlüğe giren anlaşmaya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, ICRC'nin 3 rehinenin Gazze'den İsrail'e ve 90 Filistinli rehinenin İsrail'den işgal altındaki Filistin topraklarına gitmek için serbest bırakılmasına ve transferine yardım ettiği kaydedildi. Operasyonun karmaşık olduğu aktarılan açıklamada, serbest bırakılanlar ve diğer kişilerin risklerini en aza indirmek için sıkı güvenlik önlemleri alındığı bildirildi.

Transferler sırasında büyük kalabalıkların oluşmasının zorluklara sebep olduğu vurgulanan açıklamada, “Gazze'de ICRC ekipleri patlamamış mühimmatların ve tahrip edilmiş altyapının oluşturduğu tehlikelerle mücadele etmek zorunda kaldı” denildi.

ICRC'nin tarafsız olarak rehinelerin güvenli bir şekilde transferini kolaylaştırdığına dikkati çekilen açıklamada, tarafların serbest bırakma operasyonları dahil her zaman uluslararası insancıl hukuka uyması gerektiği kaydedilerek, bunun sivilleri, tıbbi tesisleri ve personeli korumak için sürekli özen göstermeyi içerdiği de belirtildi.

ICRC Başkanı Mirjana Spoljaric Egger, serbest bırakılanlar sevdikleriyle yeniden bir araya gelebildiği için rahatladıklarını ifade etti. Egger, “Bu kişilerin güvenli bir şekilde geri dönmelerini sağlamak ve bu kritik anda gerekli bakımı sağlamak büyük bir sorumluluk. Bu operasyon, taraflar bir anlaşmaya vardığı takdirde, savaşan taraflar arasında tarafsız bir aktör olarak rolümüzün hayatları nasıl kurtarabileceğinin ve değiştirebileceğinin güçlü bir örneği” açıklamasında bulundu.

Egger, taraflardan, sonraki operasyonların güvenli şekilde gerçekleşmesini sağlamak için taahhütlere uymayı sürdürmelerini isteyerek, “Ekiplerimiz, daha fazla rehine ile tutuklunun serbest bırakılması ve daha fazla ailenin yeniden bir araya gelmesi için anlaşmayı uygulamaya devam etmeye hazır” değerlendirmesini yaptı.

Diğer Haberler

  1. İran, Umman Denizi'nde bir konteyner gemisini hedef aldı
  2. İran'dan ABD'ye abluka tepkisi: Bu bir savaş eylemidir
  3. Trump: İran finansal olarak çöküyor, Hürmüz Boğazı'nda günde 500 milyon dolar kaybediyorlar
  4. Pakistan Başbakanı Şerif'ten Trump'a 'ateşkes' teşekkürü: Kalıcı bir barış anlaşması umuyoruz
  5. Trump: İran'la ateşkesi uzattık
  6. Bakan Kurum, Almanya’da Petersberg İklim Diyaloğu Açılış Toplantısı’na katıldı
  7. Trump'tan İran'a müzakere mesajı: Anlaşma sağlanamazsa bombardımanlar devam eder
  8. Trump: İran ateşkesi defalarca ihlal etti
  9. ABD-İran savaşında yaralanan Amerikan askeri sayısı 415’e ulaştı
  10. İran: Tehditlerin gölgesinde müzakereyi kabul etmiyoruz

© Copyright 2026

DHA