Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Yapay zekayla antibiyotik dirençli ve öldürücü bir bakteriye karşı antibiyotik bulundu

ABD’li ve Kanadalı bilim insanları, yapay zeka kullanarak ölümcül ve ilaca dirençli bakteri için yeni bir antibiyotik keşfettiklerini açıkladı.

ABONE OL
ABD, (DHA)

Kanada merkezli McMaster Üniversitesi ile ABD merkezli Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) bilim insanları, dün yapay zeka kullanarak Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) dünyanın en tehlikeli, antibiyotiğe dirençli bakterilerinden biri olarak tanımladığı Acinetobacter baumannii’ye karşı antibiyotik keşfettiklerini açıkladı.

Genellikle hastanelerde bulunan ve yüzeylerde uzun süre yaşayan bakterinin zatürree, menenjit ve yaraları enfekte ederek ölüme yol açtığını belirten bilim insanları, yapay zekanın zaman alan araştırma süreçlerini büyük oranda kısalttığını ifade etti.

DİĞER BAKTERİLERDEN DNA TOPLAYIP GÜÇLENİYOR

Acinetobacter baumannii bakterisi, antibiyotiğe dirençli genler de dahil olmak üzere ortamdaki diğer bakteri türlerinden DNA toplayarak dirençli hale geliyor. Ancak bilim insanları, antibakteriyel moleküllerin yeni yapısal sınıflarını tahmin etmek için bir yapay zeka algoritması kullandı ve Abaucin adını verdikleri yeni bir antibakteriyel bileşik keşfetti.

Araştırmacılar Abaucin’in özellikle ümit verici olduğunu, çünkü yalnızca A. baumannii'yi hedef aldığını ve bakterinin hızla ilaç direnci geliştirme olasılığını düşürerek daha kesin ve etkili tedaviler sunduğunu ifade etti.

Diğer Haberler

  1. İran'dan ABD saldırısına kınama: Ateşkesin açık bir ihlali
  2. Dışişleri Bakanı Fidan, Bangladeş ziyaretini değerlendirdi
  3. İrlanda'dan İsrailli iki bakana ülkeye giriş yasağı
  4. İran Devrim Muhafızları: Kuveyt ve Bahreyn'deki ABD üsleri füzelerle hedef alındı
  5. İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırılarda can kaybı 3 bin 593'e yükseldi
  6. Dışişleri Bakanı Fidan, Bangladeş Başbakanı Rahman tarafından kabul edildi
  7. Trump'tan İran açıklaması: Süreci anlaşmayla ya da sert yöntemlerle yakında sonlandıracağız
  8. TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsveç Kralı Gustaf tarafından kabul edildi
  9. TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsveç’te Türk toplumu temsilcileriyle buluştu
  10. Dışişleri Bakanı Fidan, Bangladeş'te mülteci kamplarını ziyaret etti

© Copyright 2026

DHA