Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Eğitim-Bir-Sen: Akademisyen maaşları iyileştirilmelidir

EĞİTİM-Bir-Sen, akademisyenlik mesleğini icra edenlerin deneyim esaslı maaşlarının yeniden düzenlenmesi ve iyileştirilmesi gerektiğini kaydetti.

ABONE OL
ANKARA, (DHA)-

Eğitim-Bir-Sen, ‘Akademisyenlerin Mali Hakları Ulusal ve Uluslararası Karşılaştırmalar Raporu: Tespitler ve Talepler’ başlıklı bir rapor hazırladı. Rapor, akademisyenlerin mali ve özlük hakları alanında yaşanan sorunları doğru ve yerinde tespitler, bunlara yönelik makul ve mümkün çözüm önerileri içeriyor. Türkiye’deki devlet yükseköğretim kurumlarındaki mevcut veriler ile Almanya, Fransa, Birleşik Krallık ve ABD’deki üniversitelerde görev yapan yükseköğretim elemanlarına dair verilerin incelendiği raporda, Türkiye’deki mevcut durumun hukuki boyutu da ele alındı.

‘AKADEMİSYEN MAAŞLARINDA İYİLEŞTİRİLME YAPILMALIDIR’

Raporda, "2013 yılında devlet yükseköğretim kurumlarında toplamda 122 bin 337 öğretim elemanı bulunurken, 2021 yılına gelindiğinde 155 bin 634 ile en yüksek sayıya ulaşıldığı; 2022 yılında ise bir miktar düşüş ile 154 bin 981 olduğu görülmektedir. 2022-23 öğretim yılı itibarıyla 83 bin 532 öğretim üyesi, 30 bin 64 öğretim görevlisi ve 41 bin 385 araştırma görevlisi bulunmaktadır. Uluslararası göstergeler incelendiğinde, Türkiye yükseköğretim sisteminin önemli ölçüde öğretim elemanı ihtiyacının olduğu ortaya çıkmaktadır. Buna ilaveten, bazı meslek gruplarının aldıkları maaşlar çeşitli göstergeler oluşturularak analiz edilmiş ve akademik personel maaşlarının asgari ücret karşısında görece diğer ünvanlara göre daha fazla eridiği, 2023 yılında maaş oranları incelendiğinde akademik personelin 2003 yılından 2023 yılına görece maaş artışlarının diğer ünvandakilere göre daha az olduğu; reel maaş artışlarında ve maaş artış oranlarında da akademik personelin ücretlerinin daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla hem tespit edilen hak kayıplarının telafisi hem de akademik alanda personelin ihtiyacını karşılaması ve aynı zamanda akademik faaliyetlerde bulunarak ülkenin ekonomik ve toplumsal kalkınmasına katkıda bulunması için akademisyen maaşlarının yeniden güncellenerek yükseltilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

‘AKADEMİSYENLİK MESLEĞİ CAZİP HALE GETİRİLMELİDİR’

2022 yılındaki araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi sayılarına bakıldığında, araştırma görevlisi sayısının 2013 yılındaki sayıya gerilediği, öğretim görevlisinin de 2019 yılı sayısına gerilediği görüldüğü ifade edilen raporda, “Akademik süreçte akademisyenliğin başlangıcı olarak görülen, özellikle araştırma görevlisi kadrosunda yaşanan bu düşüşün sebepleri araştırılmalı, akademisyenlerin başlangıç maaşları artırılarak akademisyenlik cazip hale getirilmelidir. Dünyada maaş verilerine bakıldığında, akademisyenlikte deneyimin önemli bir kriter olduğu görülmektedir. Almanya’da, Amerika’da, İngiltere’de ve Fransa’da akademik personelin sahip olduğu deneyim üzerinden maaşları da değişmektedir. Türkiye’de ünvanlar içerisinde kıdemler arasındaki maaş farklılıklarının diğer ülkelere göre az olduğu görülmektedir. Bu nedenle, Türkiye’de de akademisyenlik mesleğini icra edenlerin deneyim esaslı maaşlarının yeniden düzenlenmesi ve iyileştirilmesi gerekmektedir” denildi. (DHA)

Diğer Haberler

  1. Bağcılar'da kütüphane sayısı artıyor
  2. Adana'da Yabancı Diller Zirvesi düzenlendi
  3. Türk Eğitim Derneği’nden, 19 Mayıs’a özel klip
  4. BAU dünyadaki en iyi genç üniversiteleri arasında yer aldı
  5. 'Bir Fikrin mi Var?'ın birincisine 1 milyon liraya varan yatırım desteği
  6. Bakan Tekin özel gereksinimli öğrencileri ziyaret etti
  7. Fatih'te öğrenciler TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı'nda yaptıkları robotları sergiledi
  8. Giresun Uğur Anadolu Lisesi başarılı gençlere eğitim bursu veriyor
  9. Türk Eğitim-Sen: Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelikte yapılan değişikliğe dava açtık
  10. Mektebim Koleji Batıkent Kampüsü’nün lansmanı gerçekleştirildi

© Copyright 2024

DHA