Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Ergoterapide kültürlerarası iş birliği için 5 ülkeden 25 üniversite İstanbul’da bir araya geldi

Biruni Üniversitesi, farklı ülkelerden ergoterapi öğrencilerini, akademisyenleri ve uluslararası meslek temsilcilerini bir araya getiren Uluslararası Katılımlı Ergoterapi Öğrenci Zirvesi'ne ev sahipliği yaptı. 19–20 Ekim tarihlerinde, beş ülkeden 25 üniversitenin katılımıyla gerçekleştirilen zirvede, kültürel farklılıkların bireylerin günlük yaşam alışkanlıkları üzerindeki etkileri, toplumsal katılımın önündeki engeller ve ergoterapinin bu alanda sunduğu yaklaşımlar ele alındı.

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA) -

Dünya Ergoterapi Federasyonunun (WFOT) 2026 Dünya Ergoterapi Günü için belirlediği ‘Participation Matters – Katılım Önemlidir’ teması doğrultusunda, ‘Kültürlerarası Katılım’ odağında düzenlenen zirve, öğrencilerin, akademisyenlerin ve meslek temsilcilerinin bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarına, kültürlerarası etkileşim kurmalarına ve uluslararası iş birliği fırsatlarını değerlendirmelerine olanak sağladı.

Zirvenin açılış konuşmalarını Öğrenci Zirvesi Başkanı Emirhan Gökçek ile Akademik Zirve Başkanı, Biruni Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Kayıhan gerçekleştirdi.

Zirvenin ilk gününde düzenlenen panellerde SPOTeurope Başkanı Katerina Tsanaktsi, Yunanistan'dan MiniSPOT DUTH Başkanı Athina Tsitiridi ve Dimitra Kyriaki, Ruanda'dan Mbarushimana Jean de Dieu, Portekiz'den Diogo Filipe Gonçalves Menezes ve Ana Margarida Oliveira Magalhães, İspanya'dan Andrea Caiña dos Santos ile Türkiye'den Seda Çaylak deneyimlerini paylaştı. Ana Margarida Oliveira Magalhães ve Andrea Caiña dos Santos panellere çevrim içi olarak katıldı.

Panellerin moderatörlüğünü Prof. Dr. Hülya Kayıhan, Dr. Öğr. Üyesi Remziye Akarsu, Dr. Öğr. Üyesi Sultan Baştürk, Dr. Öğr. Üyesi Ecenur Atlı, Öğr. Gör. Özlem Görgülü Göksu ve Arş. Gör. Şevval Sare Can üstlendi.

Zirvenin açılışında konuşan Prof. Dr. Hülya Kayıhan, toplumsal gelişmişliğin yalnızca ekonomik ve teknolojik ilerlemeyle değil, bireylerin günlük yaşama ne ölçüde katılabildiğiyle de değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Dünya Ergoterapi Federasyonunun ‘Katılım Önemlidir’ temasına değinen Kayıhan, ‘Bir toplum bazı üyelerini geride bırakırsa, katılımı sağlamazsa gerçekten gelişmiş sayılabilir mi?’ sorusunu yöneltti.

Engellilik, yaşlanma, sosyal eşitsizlik ve kültürel farklılıklar nedeniyle toplumsal yaşama katılmakta güçlük yaşayan bireylerin karşılaştığı engellere değinen Kayıhan, bu sorunların yalnızca bireysel koşullarla açıklanamayacağını belirtti.

Toplumun sunduğu fırsatların, yaşam alanlarının ve sistemlerin herkesin katılımını mümkün kılacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Kayıhan, ergoterapinin bu süreçteki önemini şu sözlerle anlattı:

“Ergoterapi, insanların kendileri için anlamlı olan günlük aktivitelere katılımını destekler, bireylerin bağımsızlığını, yaşam kalitesini ve topluma katılımını güçlendirmeyi amaçlar.”

‘FARKLI KÜLTÜRLERİ TANIMAK VE ORTAK MESLEKİ HAYALLERİ PAYLAŞMAK İÇİN BİR ARADAYIZ’

Öğrenci Zirvesi Başkanı Emirhan Gökçek ise zirvenin farklı ülkelerde eğitim gören ergoterapi öğrencileri arasında bilgi ve deneyim paylaşımını güçlendirmeyi amaçladığını belirtti.

Uluslararası buluşmaların mesleki gelişimin yanı sıra kültürlerarası anlayış açısından da önemli olduğunu ifade eden Gökçek, “Bugün burada yalnızca bilgi ziyafeti gerçekleştirmek için değil, farklı kültürleri tanımak, farklı bakış açılarını keşfetmek ve ortak mesleki hayallerimizi paylaşmak için bir aradayız” dedi.

Kültürün bireylerin günlük yaşamlarını, alışkanlıklarını ve toplumsal rollerini şekillendirdiğini belirten Gökçek, “Bir ülkede günlük yaşamın doğal bir parçası olan bir okupasyon, başka bir ülkede farklı bir anlam taşıyabilir” ifadelerini kullandı.

Gökçek, zirvenin öğrenciler arasında yeni dostlukların kurulmasına, ortak araştırmaların geliştirilmesine ve uluslararası iş birliklerinin güçlenmesine katkı sağlamasını temenni etti.

ERGOTERAPİDE KÜLTÜRLERARASI DENEYİMLER VE KAPSAYICI YAKLAŞIMLAR ELE ALINDI

Zirvenin ilk gününde gerçekleştirilen üç panelde, farklı ülkelerden öğrenciler, akademisyenler ve meslek temsilcileri ergoterapi eğitimine, mesleki uygulamalara ve toplumsal katılıma ilişkin deneyimlerini paylaştı.

Panellerde kültürel farklılıkların bireylerin günlük yaşam aktiviteleri, sosyal rolleri ve toplumsal katılımı üzerindeki etkileri değerlendirildi. Ergoterapide kültürel duyarlılığın, kapsayıcı uygulamaların ve uluslararası mesleki dayanışmanın önemi vurgulandı.

UYGULAMALI ATÖLYELER ÖĞRENCİLERDEN İLGİ GÖRDÜ

Zirvenin ilk gününde bilimsel oturumların yanı sıra öğrencilerin aktif katılımını destekleyen çeşitli atölyeler ve sosyal etkinlikler gerçekleştirildi.

Meditasyon ve nefes çalışmaları, ‘Bir Gün Her Şey Değiştiğinde’, alüminyum rölyef sanatı, beslenmede oral farkındalık ve örgü atölyeleri, katılımcılara farklı alanlarda uygulamalı deneyimler sundu.

MiniSPOT Biruni ve MiniSPOT İZTÜ öğrencilerinin katkılarıyla gerçekleştirilen vizyon panosu ve bilişsel oyun etkinlikleri de öğrenciler arasındaki etkileşimi artırdı. Kültürel ve sanatsal etkinlikler, farklı ülkelerden gelen katılımcıların birbirlerini daha yakından tanımalarına olanak sağladı.

ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ TOPLANTILARINDA ORTAK PROJE FİKİRLERİ GELİŞTİRİLDİ

Zirvenin ikinci gününde, uluslararası iş birliğini somut çalışmalara dönüştürmeyi amaçlayan Uluslararası İş Birliği ve Proje Geliştirme Toplantıları gerçekleştirildi.

Farklı ülkelerden gelen katılımcılar ile Türkiye'deki ergoterapi öğrencileri üç karma çalışma grubuna ayrılarak ortak araştırma ve proje fikirleri üzerinde çalıştı. Akademik rehberlik eşliğinde gerçekleştirilen toplantılarda, farklı kültürlerden öğrenciler bir araya gelerek ergoterapi alanında geliştirilebilecek uluslararası projeleri değerlendirdi.

Grup çalışmalarının ardından Prof. Dr. Uğur Cavlak moderatörlüğünde uluslararası ortak proje sunumları gerçekleştirildi. Öğrenciler geliştirdikleri proje fikirlerini paylaşarak uluslararası düzeyde yürütülebilecek araştırmalar ve iş birlikleri üzerine görüş alışverişinde bulundu.

Katılımcılar arasında yoğun etkileşimin yaşandığı toplantılar, öğrencilerin kültürlerarası iletişim, ekip çalışması, problem çözme ve ortak proje geliştirme becerilerini kullanmalarına fırsat sundu. Akademisyenlerin bilimsel rehberliği ile öğrencilerin aktif katılımını bir araya getiren bu çalışmalar, gelecekteki uluslararası iş birlikleri açısından önemli bir başlangıç oluşturdu.

ULUSLARARASI BULUŞMA İSTANBUL'UN KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİYLE TAMAMLANDI

Zirvenin ikinci günü, katılımcıların geleneksel Türk lezzetlerini deneyimlediği etkinlikler ve İstanbul'un tarihî ve kültürel zenginliklerini keşfettikleri şehir turuyla tamamlandı.

Farklı ülkelerden gelen öğrenciler, akademisyenler ve meslek temsilcileri, bilimsel ve mesleki paylaşımların yanı sıra Türk kültürünü yakından tanıma fırsatı buldu.

İki gün süren Uluslararası Katılımlı Ergoterapi Öğrenci Zirvesi, Dünya Ergoterapi Federasyonunun ‘Katılım Önemlidir’ temasını kültürlerarası bir buluşmayla ele alırken, öğrencilerin aktif katılımını, akademik bilgi paylaşımını ve uluslararası mesleki iş birliklerini destekleyen önemli bir platform oluşturdu.

Diğer Haberler

  1. Bakan Tekin: Öğrencilerimizin söz varlığını zenginleştirmeyi hedefliyoruz
  2. Yenilenen Türkçe ve Türk Kültürü ders kitapları yayımlandı
  3. ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Yozgatlıgil’e ‘Siber Güvenlik Üstün Hizmet Ödülü’
  4. T3 Vakfı Özdemir Bayraktar Burs Programı'na başvurular başladı
  5. 20 bin lise öğrencisini tarihle buluşturacak projede ikinci dönem başlıyor
  6. İstanbul Aydın Üniversitesi’nden COP31 öncesi ‘iklim raporu’
  7. Milli Eğitim Bakanlığı ve Akbank ileri dönüşümü mesleki eğitime taşıyor
  8. Aile Eğitim Bülteni ekim sayısı yayımlandı
  9. Eğitim Gücü Sen Genel Başkanı Özat’tan açıklama
  10. Ortak Yazılı Sınav Sistemi Uygulama Kılavuzu yayımlandı

© Copyright 2026

DHA