Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Türkoloji dünyası Semerkant’ta buluştu

Özbekistan'ın Semerkant şehri, 5-6 Haziran tarihlerinde Türk dünyasının önde gelen bilim insanlarını bir araya getiren ‘100 Yıllık Vasiyet: Semerkant Türkoloji Kurultayı’na ev sahipliği yaptı.

ABONE OL
ANKARA, (DHA)-

Yunus Emre Enstitüsü, Türk Dil Kurumu, Marmara Üniversitesi ve Semerkant Devlet Üniversitesi iş birliğiyle ‘100 Yıllık Vasiyet: Semerkant Türkoloji Kurultayı’ düzenlendi. Kurultay, Türkoloji tarihinin önemli buluşmalarından biri olarak değerlendirildi. Türkiye, Özbekistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Kuzey Makedonya’dan akademisyenlerin katıldığı kurultayda, ortak alfabe çalışmaları, Türkçenin geleceği, kültürel iş birlikleri ve dijital çağda Türkoloji araştırmalarının yeni yönelimleri ele alındı. İki gün süren kurultay kapsamında düzenlenen 15 oturumda Türk dünyasının ortak kültürel hafızası, akademik iş birlikleri ve geleceğe yönelik ortak projeler değerlendirildi. Kurultayda sunulan bildirilerin kitaplaştırılarak akademik dünyaya kazandırılacağı bildirildi.

Kurultayın açılışında konuşan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Aliy, “Semerkant’ta gerçekleşen buluşma yalnızca geçmişe verilen bir sözün yerine getirilmesi değildir. Türkoloji çalışmaları dijital çağın imkânlarıyla yeniden şekillendirilmesi gerekmektedir” dedi.

Türkoloji alanında yeni iş birliklerine zemin hazırlayan kurultay, yüz yıl önce ortaya konulan ortak vizyonun günümüz şartlarında yeniden yorumlanması bakımından önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Diğer Haberler

  1. e-YÖKDİL cumartesi günü yapılacak
  2. Bakan Tekin'den okuma yazma öğrenen 1'inci sınıf öğrencilerine tebrik telefonu
  3. Genç bilim insanları Çeşme'de buluştu:1923 IMSEF 2026 başladı
  4. ETÜ, ‘eklemeli imalat’ alanında uzmanlaşan ilk üniversite oldu
  5. LGS kapsamındaki merkezi sınav giriş bilgileri, erişime açıldı
  6. 'Aile ve Eğitim-Eğitici Eğitimi Programı' hayata geçirildi
  7. 2026-MEB AGS ve ÖABT oturumları 29 Temmuz'a ertelendi
  8. Okullarda 'Yeşil Vatan: ÇevreFest'26' etkinlikleri düzenlenecek
  9. Bursa'da Bilnet Okullarından yaklaşık 400 öğrenci ‘Bir Ateş, Bin Hikaye’ gösterisi için sahne aldı
  10. TÜİK: 25-34 yaş grubunda yükseköğretim mezun oranı yüzde 45,6 oldu

© Copyright 2026

DHA