Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

"2023 yılının en gözde yatırım aracı arsa oldu"

Denge Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık şirketi Türkiye genelinde 2023 yılına ilişkin konut ve arsa satışına yönelik bir araştırma yaptı. Parsel sorgulama sistemi, değerleme verileri ve raporlardan da yararlanılan araştırmaya göre, 2023 yılının en gözde yatırım aracı arsa oldu. Finansal dalgalanmaların yaşandığı son yıllarda yatırımcılar, arsa yatırımlarını bir çıkış yolu olarak görürken, konut alımından uzaklaşarak bütçelerine göre arsa yatırımlarına yöneldi. Türkiye'de özellikle Ocak 2023'ten itibaren arsa satış hacminde en yüksek seviyelere ulaşılırken, 2023 yılında 'konut dışı satışlarda' yüzde 58.44'lük oranla rekor kırıldı.

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA) -

Şirketten araştırmaya yönelik yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Özellikle Marmara ve Ege Bölgeleri'nde, toplu arsa projelerinin geliştirilerek vadeli satışa dönmesi, arsa/arazi satışlarının artmasında önemli bir faktör oynadı. Günümüzdeki ekonomik koşullar nedeniyle likidite ihtiyacı olan yatırımcılar için güvenli ve karlı bir seçenek olarak arsayı enflasyona karşı güvenli bir liman olarak konumladı. Türkiye'nin belirli bölgelerinde arsa yatırımlarında vatandaşların genellikle tekerlekli evler olarak bilinen Tiny House'lara yönelirken, enerji yatırımlarının da artmasıyla arsalara talebin ve bununla doğru orantıda satış fiyatlarının da ivme kazandığı gözlendi.

"2023 yılı içinde arsa satış oranı ile gayrimenkul satış oranları karşılaştırıldığında, en büyük fark İstanbul'un Çatalca ilçesinde oldu. Çatalca bölgesinde 2023 yılında arsada 1400'ün üzerinde satış gerçekleşirken gayrimenkul satışına göre yüzdelik oranı 4500 seviyelerine ulaştı. Arsa yatırımcılarının bir diğer gözde yeri de Çanakkale oldu. Çanakkale'de 2023 yılında 30 bine yakın arsa satışı yapılırken, gayrimenkul yatırımına oranla yüzde 470'lik bir hacim farkı gözlendi. Yatırımcıların 2023 yılı içinde özellikle turistik açıdan büyük ilgi gören Urla, Çeşme, Seferihisar ve Menderes gibi lokasyonlarda da yüksek arsa satışları gerçekleşti."

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Denge Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Baki Budakoğlu, “Son dönemde gerek enflasyon gerekse konut fiyatlarında yüksek seyreden fiyatlar, yatırımcıları güvenli alanlara yöneltti. 2023 yılındaki arsa satış oranı ile gayrimenkul satış oranlarını kıyasladığımızda arsaya olan talepler oldukça arttı. Bu durumu da analiz ettiğimizde, konut finansmanına kısıtlı erişimin, arsa yatırımları özelinde bir artış yarattığını söyletebiliriz" dedi.

Diğer Haberler

  1. 'Altındaki artış, gayrimenkul, otomobil ve beyaz eşyayı etkiliyor'
  2. Cevdet Yılmaz: Programımızın ana istikameti ülkemizi tek haneli enflasyona kavuşturmak
  3. Bakan Şimşek: Ocak ayı enflasyonunda dönemsel unsurlar belirleyici oldu
  4. TÜİK, ocak ayı enflasyon verilerini açıkladı
  5. Garanti BBVA, sürdürülebilir finansmanda 1 trilyon TL eşiğini aştığını duyurdu
  6. TCMB Başkan Yardımcılıklarına atama Resmi Gazete'de
  7. SelectUSA heyeti, Türkiye programına başladı
  8. SOCAR Türkiye, Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) ticaretine başlıyor
  9. 'Avrupa Birliği'nin yeşil pasaportla ilgili bir anda değişikliğe gitmesi beklenmiyor'
  10. İş Bankası’ndan Visa altyapısıyla Logo Yazılım platformuna ticari kredi kartı entegrasyonu

© Copyright 2026

DHA