Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

4’üncü Uluslararası Türk Dünyası Mühendislik ve Fen Bilimleri Kongresi başladı

TÜRK Eğitim-Sen ve Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği (UAESEB) tarafından ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü Yılı Anısına’ düzenlenen 4’üncü Uluslararası Türk Dünyası Mühendislik ve Fen Bilimleri Kongresi başladı.

ABONE OL
ANKARA, (DHA)-

Kongreye Türk Eğitim-Sen ve UAESEB Genel Başkanı Talip Geylan, Türk Eğitim-Sen Genel Merkez Yöneticileri, TİSAV Başkanı Dr. Aybüke Yalçın, UAESEB’e üye kuruluşlardan Azerbaycan Tahsil İşçileri Azad Hemkârlar İttifakı, Kazakistan Eğitim, Bilim ve Yükseköğretim Çalışanları Sendikası, Kırgızistan Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası, Kosova Türk Öğretmenler Derneği’nden temsilciler ile Türkiye, Avrupa ve Türk dünyasından saygın davetli konuşmacılar ile bilim insanları katıldı. ABD, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirliği, Filistin, Galler, İran, İngiltere, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Lübnan, Mısır, Özbekistan, Türkiye ve KKTC’nin de aralarında olduğu 15 ülkeden 450’ye yakın akademisyen 400 bildiri sunarken, aynı anda 10’u yüz yüze, 1’i çevrimiçi olmak üzere toplam 11 salonda 66 eş zamanlı oturum yapılıyor.

Başkan Geylan, burada yaptığı konuşmada, 2023 yılının, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı olması nedeniyle çok farklı bir anlam taşıdığını söyledi. 29 Ekim 1923 tarihinde kurulan Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin, bugün 100 yıllık koca bir çınar olduğuna dikkat çeken Geylan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biliyoruz ki, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuran milli iradenin yanında yer alan ‘Muallim ve Muallimeler Cemiyeti’ bilim ve eğitim ile Cumhuriyetin insan kaynağını yetiştirmek ve yüceltmek için çalışmıştır. 15 Temmuz 1921’de yapılan Maarif Kongresi ile ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin kalkınması Türk milletinin eğitim eksikliğinin giderilmesi ile başlayacaktır’ parolası dünyaya ilan edilmiştir. O günün Maarif Kongresi nasıl vatanperver eğitim çalışanları tarafından toplanmış ve Cumhuriyetin yapacağı atılımın eğitim ve bilim haritası çıkarılmış ise 100 yıl sonra da 13-18 Temmuz 2021’de toplanan 2’nci Maarif Kongresi ile, aynı kutlu misyon Türk Eğitim Sen tarafından gönüllülükle üstlenilmiştir. Herkes emin olsun ki, yüz yıl öncesinin ruhu ve mirası, Türk Eğitim Sen ve UAESEB üyesi teşkilatlara ve üyelerine emanettir.”

Geylan, Türk Eğitim-Sen’in 42 üniversitede yetkili sendika olduğunu söyleyerek, “Üniversite çalışanı yaklaşık 30 bin üyemiz bulunmaktadır. Türk Eğitim Sen her zaman akademisyenlerin ve eğitim çalışanlarının yanında yer almaktadır. Üniversitelerin plansız ve etraflıca düşünülmeden operasyonlara tabi bırakılmasını doğru bulmuyoruz. Türk milletinin ve Türk devletinin çağlar üzerinden sıçramasının, bölgesinde ve dünyada bir cazibe merkezi olmasının ve diğer Türk devletlerine örnek olabilmesinin anahtarı Türk akademisidir. Türk akademisi adeta Türk eğitim sisteminin beyni ve lokomotifi olmaya namzettir. Türk akademisinin maddi-manevi talep ve beklentileri ertelenmeden, ivedi olarak çözülmelidir” dedi.

‘13-B GÖREVLENDİRMELERİ HAKKANİYET ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRİLMELİDİR’

50-d’li personelin kadro problemi için çok ciddi bir kamuoyu oluşturarak bir önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Bilgin’in de büyük desteği ile nihayete erdirdiklerini ifade eden Geylan, “Zaman zaman bu konu ile ilgili bizlere bazı sıkıntılar ulaşmakta bazı üniversitelerimiz nitelikli ve yetişmiş arkadaşlarımızı kazanmak yerine onları mağdur etmektedir. Bunun takipçisi olarak her platformda bu konuyu dile getirmeye devam edeceğiz. Araştırma bütçelerinin kısılması dünya sıralamasında üniversitelerimizin sıra kaybetmesine doğrudan ve dolaylı olarak sebep olmaktadır. Bu konunun ivedilikle çözülmesini talep ediyor, netice alana kadar takipçisi olacağımızı beyan ediyoruz. Akademik ve idari personelin rızası olmadan yapılan 13-b görevlendirmeleri de gözden geçirilerek hakkaniyet çerçevesinde değerlendirilmelidir. Kurumların etkinliğini artırmak amacıyla yapılması gereken görevlendirmeleri gerek sendikal baskılar gerekse farklı nedenlerle bir baskı unsuru olarak kullanılmaması gerektiğini savunuyor ve nerde olursa olsun sürecin takipçisi olacağımızı belirtiyoruz” diye konuştu.

Geylan’ın konuşmalarının ardından Kongre Başkanı Prof. Dr. Seyhan Fırat açılış konuşması gerçekleştirdi. İlk oturum ‘Cumhuriyet Açılış Oturumu’ oldu. Cumhuriyet açılış oturumunun başkanlığını Prof. Dr. Seyhan Fırat yaptı. Prof. Dr. Kemal Önder Çetin ‘Kahramanmaraş depremleri öncesi, sırası ve sonrasında bize neler oldu? Geoteknik Mühendisliği Değerlendirmeleri’, Çevre alanında Nobel ödülü sahibi İngiliz bilim adamı Prof. Dr. Geoffrey Levermore da ‘İklim Değişikliği ve Etik’ konularında değerlendirmelerde bulundu.

Diğer Haberler

  1. 'Efsane Kasım' indirimleri yarın başlıyor
  2. Bakan Şimşek: İlk üç çeyrekte turizm geliri 46,9 milyar dolara ulaştı
  3. STAR Rafineri planlı bakım duruşunun tamamlandığını duyurdu
  4. Kriptoda para piyasası, ABD seçimleri, istihdam verileri ve Fed kararına odaklandı
  5. Garanti BBVA’nın TL kredi büyüklüğü 1 trilyon TL’yi aştı
  6. Erdemir, Piroliz Tesisi'ni devreye aldı
  7. Türk Telekom yeni kampanyası ‘Gel Tanışalım Tarifeleri’ni duyurdu
  8. Yarının Köyleri projesinde üçüncü dijital merkez Taraklı’da açıldı
  9. Bakan Bolat: İlk 9 aydaki dış ticaret açığı yüzde 31,1 azaldı
  10. İstanbul Havalimanı, '2023 Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayımladı

© Copyright 2024

DHA