Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Akkuyu NGS’de çalışmalar sürüyor

MERSİN’in Gülnar ilçesinde yapımı süren Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin inşaatı tüm hızıyla sürerken, ilk ünitenin Nisan 2025 tarihinde devreye alınacağını söyledi.

ABONE OL
Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA)-

Türkiye enerji açığına katkı verecek olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde çalışmalar 24 saat esasına göre devam ederken, İnşaat ve Üretim Organizasyonu Direktörü Denis Sezemin, sürdürülen çalışmalar hakkında açıklama yaptı. 

Akkuyu Nükleer AŞ İnşaat ve Üretim Organizasyonu Direktörü Denis Sezemin, onaylanan proje takvimi doğrultusunda çalıştıklarını belirterek, "Öncelikli şunu vurgulamak istiyorum; Akkuyu NGS sahasındaki bütün çalışmalar onaylanmış olan proje takvimine göre ilerliyor. 1’nci ünitede ana inşaat çalışmaları şu anda bitmiştir. Birinci ünitede reaktör koruma kabı içerisinde özel çelik halatlarının germe operasyonunu yapıyoruz. Buda nükleer güç ünitesinin reaktör binasının çok sağlam olmasını sağlayacaktır. Ayrıca reaktör binasında ve diğer bütün sistem de başlatma ve ayarla çalışmalarını yürütüyoruz ki onlar da santralin daha ileride güvenlik çalışmasını sağlıyor olacak. Şunu da belirtmek istiyorum; reaktör binasında sızdırmaz kap dediğimiz, yakıt yükleme makinesinin montajı tamamlanmak üzeredir. Bu makine nükleer yakıtı reaktörden bekletme havuzuna yerleştiriyor olacaktır. Türbin binasında ise; türbin tesisinin ana parçaları, tasarım projesinde ön görülen yerlerine konulmuştur. Şu an biz su ve buharın temini için farklı büyüklük ve ebattaki boru hatlarının montajını yapıyoruz. Toplam da 3 bin ton boru montajı yapacağız. Ayrıca genel olarak diğer nükleer santral tesislerinden de çalışmalarımızı çok aktif bir şekilde sürdürüyoruz. Hatta bazı tesislerde son aşamalara gelmiş bulunmaktayız. Bunlara arasında su hazırlama tesisi, deniz suyu arıtma tesisi, laboratuarlar ve diğer tesisler de çalışmalar büyük ölçüde ilerlemiş ve neredeyse tamamlanmak üzeredir" dedi.

İnşaat ve Üretim Organizasyonu Direktörü Sezemin, Akkuyu’yu bir puzzle benzeterek, şunları söyledi:

"Nükleer güç santralini bir puzzele olarak düşünecek olursak, şu anda son parçalarını bir araya getiriyoruz. Şunu da özellikle vurgulamak istiyorum ki, bütün çalışmalar Türkiye Cumhuriyeti Nükleer Düzenleme Kurulu ve diğer bağımsız kuruluşlar tarafından çok sıkı bir şekilde denetlenmektedir."

Şu anda 1’inci ünitedeki sistemlerin başlatma ve ayarlama çalışmalarını yürüttüklerini ifade eden Sezemin, "Hükümetler arası anlaşmaya göre bizim 7 yılımız var. Birinci ünite için inşaat lisansını Nisan 2018’de aldık. Üniteyi devreye alma tarihi Nisan 2025 olarak gözüküyor. Bununla bağlantılı olarak şunu söylemek istiyorum; 1’nci ünitede dediğim gibi ana inşaat ve montaj çalışmalarını çoğu tamamlanmıştır. Biz şu anda bütün ekipmanların, sistemlerin başlatma ve ayarlama çalışmalarını testlerini yapıyoruz ki, santralimiz ileri de 60 yıl boyunca artı 20 yıl yani santral ömrü uzatılabilir, güvenlik bir şekilde elektrik üretebilsin" diye konuştu. (DHA)

Diğer Haberler

  1. İngiltere'den gelen heyet Ankara ve İstanbul’da temaslarda bulundu
  2. İstanbul Havalimanı'ndaki Genel Havacılık Terminali'nin yapımı sürüyor
  3. TAV Almatı'da yeni terminali açtı
  4. CarrefourSA, 4 ayrı kurbanlık hisse paketi sunuyor
  5. Hürriyet İK geri dönüyor
  6. Dinçer Lojistik ve Octovan’dan ‘XL’ iş birliği
  7. Mehmet Ferman Doğan: Türkiye turizmi zirveye doğru ilerliyor
  8. KARDEMİR 29’uncu Olağan Genel Kurulu yapıldı
  9. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Cari açığın düştüğü, rezervlerin arttığı bir dönemdeyiz
  10. Endüstriyel IoT şirketi, sürdürülebilir AloT için panel düzenledi

© Copyright 2024

DHA