Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Bakan Bolat: Türkiye ekonomisi 18 çeyrektir büyümeye devam etmiştir

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ekonomisinin, 2024 yılının 4'üncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 3 büyüme gösterdiğini söyleyerek, "Böylelikle, Türkiye ekonomisi son 4,5 yıldır, yani 18 çeyrektir üst üste büyümeye devam etmiştir" dedi.

ABONE OL
Gizem CENGİL-Emirhan YÜZÜGÜLDÜ/ANKARA, (DHA)

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 'E-Kolay İhracat Platformu Tanıtım Toplantısı’nda konuştu. Bakan Bolat, "2020 yılında hayata geçirdiğimiz Kolay İhracat Platformumuzdan (KİP) elde ettiğimiz tecrübeler ışığında, e-ihracat özelinde gereken tüm bilgi ve verileri modern, performanslı, kolay bir şekilde sunan ve bu süreçte yapay zeka teknolojilerinden de yararlanan Türkiye Yüzyılı projemiz 'E-Kolay İhracat Platformunu (E-KİP)' hayata geçirdik. E-KİP, dijitalleşme ve e-ihracat süreçlerini hızlandırmak, firmalarımızın küresel pazarlarda güçlü birer oyuncu olmalarını sağlamak üzere tasarlandı. Büyük bir özenle hazırlanan modüllerin her biri, farklı ihtiyaçlara cevap verirken, e-ihracat sürecine farklı boyutlarda katkı sunacaktır. Platformun barındırdığı değerli içerikler, etkili ve anlaşılır bir şekilde sunularak küresel ticaretin karmaşık dinamiklerinde yönlerini belirleyecek bir pusula niteliği taşıyacaktır" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE EKONOMİSİ SON 4,5 YILDIR BÜYÜMEYE DEVAM ETTİ’

Türkiye ekonomisinin 2024 yılı 4'üncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 3 büyüme gösterdiğini belirten Ömer Bolat, "Tüm bu zorlu küresel konjonktüre rağmen, kararlılıkla uyguladığımız ekonomik programın olumlu sonuçlarını almaya devam ediyoruz. Böylelikle, Türkiye ekonomisi son 4,5 yıldır, yani 18 çeyrektir üst üste büyümeye devam etmiştir. Yıl genelinde ise büyüme oranımız yüzde 3,2 olarak açıklanmıştır. Böylece 2024 yılında cari fiyatlarla gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH), 1 trilyon 322 milyar dolara yükselerek rekorunu yinelemiştir. Kişi başına düşen GSYH, bir önceki yıla göre tüm zamanların rekoru olan yüzde 16,8 artışla 15 bin 463 dolara yükselmiştir. Türkiye ekonomisi 2024 yılında yüzde 3,2 oranında büyür iken net mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı 1,1 puan olmuştur. Yani büyümenin motoru mal ve hizmet ihracatı olmuştur. 2024'ün ilk 3 çeyreğinde sırasıyla yüzde 5,4, yüzde 2,4 ve yüzde 2,2 büyüme kaydedilirken, 4'üncü çeyrekte yüzde 3’lük bir büyüme gerçekleşmiştir” diye konuştu.

‘E-TİCARET SATIŞLARI 5,6 TRİLYON DOLARA ULAŞTI’

Küresel e-ticaretin genel görünümüne değinen Bolat, "EMarketer’ın verilerine göre, küresel e-ticaret satışları 2023 itibarıyla 5,6 trilyon dolara ulaştı. 2024’te bu sayı 6 trilyon dolara çıkarken, 2025’te ise 6,5 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Yapılan çalışmalara göre, 2022 yılı itibarıyla küresel e-ticarette en büyük oyuncu Çin oldu. Çin, pazarın yarısından fazlasını, yani yüzde 50,9’luk bir payı elinde tutuyor. Onu yüzde 19,9 ile Avrupa takip ediyor. ABD ise yüzde 18,7’lik payla 3'üncü sırada yer alıyor. Türkiye’de e-ticaretin yükselişi hız kesmeden devam ediyor. 2023 yılı itibarıyla ülkemizde e-ticaret hacmi, bir önceki yıla göre yüzde 115,2 artarak 1,86 trilyon TL’ye, yani 77,9 milyar dolara ulaşmıştır. Son 4 yılda e-ticaret hacmimizin bileşik büyüme oranı yüzde 92 olarak gerçekleşmiştir. E-ticaretin toplam ticaret içindeki payı da giderek artmaktadır. 2023 yılı itibarıyla e-ticaretin genel ticarete oranı yüzde 20,3’e ulaşmıştır” dedi.

Diğer Haberler

  1. Türk-İş Genel Başkanı Atalay: Asgari ücret, ne asgari ücretlinin, ne kamuoyunun ne de bizim kabul edeceğimiz bir rakam değil
  2. Dünya Bankası Gubu'ndan Türk şirketine yatırım
  3. Asgari ücret 28 bin 75 TL oldu
  4. 2026 ihracat hedefi 282 milyar dolar
  5. Çetaş Otomotiv yöneticisi Türegün'e gold ödül
  6. Cevdet Yılmaz: Yenilenebilir enerjide daha fazla mesafe almamız lazım
  7. İstanbul Havalimanı, Londra ve Paris’i geride bıraktı, Avrupa’nın lideri oldu
  8. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 3'üncü kez toplanacak
  9. Toroslar EDAŞ'tan Hatay'a 52 milyon TL'lik enerji güvenliği projesi
  10. ABD Başkanı Trump, iş insanı Haydar Çolakoğlu'nu kabul etti

© Copyright 2025

DHA