Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Bankalarca ticari müşterilerden alınabilecek ücretlere ilişkin usul ve esaslar hakkındaki tebliğ Resmi Gazete'de

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), bankalarca ticari müşterilerden alınabilecek ücretlere ilişkin usul ve esaslar hakkında tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı.

ABONE OL
DHA

TCMB’nin, bankalarca ticari müşterilerden alınabilecek ücretlere ilişkin usul ve esaslar hakkında tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, bankalar kredi tahsis ücretini, dış ticaret kapsamındaki gayri nakdi krediler ve ticari kredi kartları da dahil olmak üzere tüm kredi limitleri üzerinden alabilecek. Kredi tahsis ücreti, tahsis edilen limitin yüzde 0,20’sini aşamayacak. Limit artırımlarında yeni tahsis ücreti uygulanabilecek, ancak müşteri talebi olmadan yapılan tahsis veya yenilemelerde ücret alınamayacak. Nakdi kredilerde uygulanacak kredi kullandırım ücreti ise en fazla yüzde 1,10 olarak belirlendi. Rotatif kredilerde bu oran, yıllık ortalama bakiye üzerinden hesaplanacak.

Üye iş yeri ücretlerinde de düzenlemeye gidildi. Kredi kartı ile yapılan taksitsiz mal ve hizmet alımlarında, işlem tutarının ertesi gün üye işyerine aktarılması halinde uygulanacak ücret, aylık referans oranın 0,45 puan artırılmış halini geçemeyecek. Banka kartı işlemlerinde ise bu oran yüzde 1,04’ü aşamayacak.

Üye iş yerleri için ödeme süreleriyle ilgili yeni sınırlamalar getirildi. Buna göre, kredi kartı işlemlerinde tutarların iş yeri kullanımına geçmesi 40 günü, banka kartı işlemlerinde ise 15 günü aşamayacak. Ayrıca, banka kartı ve ön ödemeli kartlarla yapılan işlemler için de aynı düzenlemeler geçerli olacak.

Düzenlemenin 1 Kasım 2025’te yürürlüğe gireceği ve hükümlerini TCMB Başkanı’nın yürüteceği kaydedildi.

Diğer Haberler

  1. Tavşanlı yatırım alanı ilan edildi; eski maden sahaları endüstri bölgesine dönüşecek
  2. Garanti BBVA ve BBVA, New York İklim Haftası’nda yer aldı
  3. Çumra Şeker’de 23’üncü kampanya açılışı gerçekleştirildi
  4. Birevim’den Emlak Katılım açıklaması
  5. Orzax’a ‘Türkiye’nin En İtibarlı Markası’ ödülü
  6. ‘Here Event olarak turizm alanında 800 bin dolarlık teknolojik yatırımımız oldu’
  7. ABB, yüzde 50 hibeli kanola tohumunu üreticiyle buluşturdu
  8. AJET’ten kabin memurlarına işaret dili eğitimi
  9. Devlet Memurları Konfederasyonu Genel Başkanı Kaya: Enflasyon farkı aylık yansıtılmalı
  10. iPhone 18 Pro serisi Turkcell mağazaları ve Pasaj’da satışa sunuldu

© Copyright 2026

DHA