Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Buğday üreticisi alım fiyatı bekliyor

Adana’da buğday hasadı 2 haftadır devam ederken, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından hala alım fiyatları açıklanmadı. Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, artan girdi maliyetlerine karşın çiftçilerin üretime devam edebilmesi için 8 TL’nin üzerinde alım fiyatı açıklanması gerektiğini söyledi.

ABONE OL
Nuri PİR- Yaşar SERİNTÜRK/ADANA, (DHA)

Ülkede stratejik öneme sahip buğdayın ekim alanları geçen yıl kentte yüzde 25 düştü. 1 milyon 400 bin dekar alana ekili buğdayın hasadı 2 hafta önce başladı. Ancak TMO tarafından alım fiyatları hala açıklanmadı. Belirsizlik ortamında ürünlerini fiyat kıran tüccarlara satmak istemeyen çiftçiler, buğdaylarını depolamaya başladı.

GÜBRELEME AZALDI, VERİM DÜŞTÜ

Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, hasadın en erken başladığı, deniz kıyısındaki Karataş ilçesindeki çalışmaları inceledi. Girdi maliyetlerinin artması nedeniyle çiftçilerin yeteri kadar gübreleme yapamadığına dikkat çeken İncefikir, bu nedenle dekar başına verimin düştüğünü söyledi. Alım fiyatlarını bir an önce açıklanması gerektiğini kaydeden İncefikir, “Şu an bulunduğumuz bölgelerde alınması gereken dönüm birimden 100-150 kilo aşağı ürün alınıyor. Varsayalım, geçen sene 400-500 kilo alınan yerlerde şu an 300-350 kilo aralığında ürün alınıyor. Alım fiyatının minimum 8 lira üstünde olmasını talep ediyoruz çünkü üretimin sürdürülebilir olması önemli. Girdi maliyetlerinin ne kadar olduğunu hepimiz biliyoruz. Önümüzdeki yıl ekim alanlarının düşmemesi, üreticinin üretime devam etmesi adına bu rakamların verilmesi zaruri ve zorunlu. TMO’nun kararı çiftçiler için çok önemli çünkü ürünlerini satabilecekleri en garanti yer burası” dedi.

Diğer Haberler

  1. SANKON Genel Başkanı Cevahiroğlu: Üçlü savunma anlaşmasını tarihi bir adım olarak değerlendiriyoruz
  2. Temmuzda en yüksek aylık reel getiri mevduat faizinde oldu
  3. TÜİK: İnşaat maliyeti haziranda arttı
  4. TÜİK: Sanayi üretimi yıllık yüzde 1,4 azaldı
  5. Erdemir, 2026’nın ilk yarısında net karının 201 milyon dolar olduğunu duyurdu
  6. 'İnternet servis sağlayıcılarına şikayetler 2023’e göre yüzde 58 arttı'
  7. Petkim Genel Müdürü Mirzayev: Türkiye önemli fırsatlar sunuyor
  8. Bakan Bolat: Habur Gümrük Kapımızda 2026'nın günlük TIR çıkış rekorunu kırdık
  9. Çevreci girişimlere 6,5 milyon TL destek
  10. Ticaret Bakanlığı'ndan 80 ülkeye yönelik 107 sektörel pazar araştırması

© Copyright 2026

DHA