Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

“Gayrimenkul, güvenli liman olma statüsünü koruyacak”

2024 yılında konut alımının kredi kısıtlarından dolayı zorlaştığını söyleyen The Best Invest CEO’su Dara Altunyay, “Özellikle kentsel dönüşüm hamlelerinin ve özel sektör ile kamunun açıklayacağı kampanyaların bu süreçte oldukça etkili olacağını düşünüyorum. Dolayısıyla bu şartlar altında 2024 yılında da 1 milyonun üzerinde konut satışı olacağını ve gayrimenkulün güvenli liman olma statüsünü koruyacağını öngörüyorum” dedi.

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA) - 

Gayrimenkul sektörü, 2023’te oldukça zor bir yıl geçirirken; özellikle geçtiğimiz yılın başlarında yaşanan deprem felaketi, kredi oranlarındaki artış ve kurlardaki yükselme sektörü olumsuz yönde etkiledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, 2024 yılına da olumlu bir başlangıç yapamayan konut sektöründe, ipotekli konut ve yabancıya konut satışlarında ciddi bir düşüş yaşandı. TÜİK’in Mart 2024 dönemine ilişkin “Konut Satış İstatistikleri” raporuna göre, konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azalarak 105 bin 394 oldu. Konut satışları ocak-mart döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,3 azalışla 279 bin 604 olarak gerçekleşti. İpotekli konut satışları ise mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,0 azalış göstererek 12 bin 880 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 12,2 olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 53,0 azalışla 27 bin 622 oldu.

“1 MİLYONUN ÜZERİNDE KONUT SATIŞI OLACAK”

Gayrimenkul sektörünü değerlendiren Dara Altunyay, 2024 yılına yönelik olarak konut satışlarındaki düşüşe rağmen, sektörde bir canlanma beklediklerini söyleyerek, “Özellikle kentsel dönüşüm hamlelerinin ve özel sektör ile kamunun açıklayacağı kampanyaların bu süreçte oldukça etkili olacağını düşünüyorum. Bununla beraber yerel seçimler sonrasında maliyetler tarafında daha stabil bir piyasanın oluşması da sektörümüzü olumlu yönde etkileyecektir. Dolayısıyla bu şartlar altında bu sene de 1 milyonun üzerinde konut satışı olacağını ve gayrimenkulün güvenli liman olma statüsünü koruyacağını öngörüyorum. Öte yandan faizlerin yüksekliği sebebi ile ipotekli konut satışlar ise sınırlı kalacaktır. Nitekim bu yılın ilk çeyreğine ilişkin açıklanan veriler bu öngörülerimizin haklılığını ortaya koyuyor” dedi.

KKTC’DE DE KONUT DEĞERLERİ HIZLA ARTIYOR

Türkiye’deki gayrimenkul sektörünün yanı sıra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki sektörü de değerlendiren Altunyay, Türk yatırımcının yurt dışına yatırım yapma ilgisinin, döviz ile kira alma motivasyonu sayesinde her geçen gün arttığına dikkat çekti. Bu ilginin sonucunu özellikle KKTC’de rahatlıkla gözlemlediklerini belirten Altunyay, “Geçtiğimiz yıl 10 bin konutun satıldığı KKTC’de gayrimenkul piyasası toplamda 400 milyon sterlini buluyor. Normalde bir gayrimenkulün amortisman süresi 18/20 yıl iken Kuzey Kıbrıs’ta bu rakamın 10/12 yıla kadar indiğini görebiliyoruz. Kiranın yanı sıra, konut değerleri de hızlı bir yükseliş gösteriyor. 2024 yılında 80 bin pounda alınan bir konutun 2025 başında 117 bin pounda ulaşabileceğini öngörüyoruz. Yıldan yıla hem kira gelirinin hem de mülk değerinin arttığı bölgenin sağlamış olduğu bu avantaj pek çok Türk ve yabancı yatırımcının ilgisini çekiyor” dedi. Bölgede geçtiğimiz seneye oranla konut değerinin yüzde 40 arttığını ve 20 bin yeni konut yapıldığını kaydeden Altunyay, Türk yatırımcının yanı sıra Avrupa ve Asya ülkelerinden gelen yatırımcıların da bölgeye yoğun bir ilgi gösterdiğini belirtti.

Diğer Haberler

  1. Bakan Şimşek: Merkez Bankası brüt rezervi 134,4 milyar dolara ulaştı
  2. Africa Eurasia Summit Zirvesi'ne geri sayım başladı
  3. CNR Mersin Lojistik ve Taşımacılık Fuarı kapılarını açtı
  4. Gate.TR CEO’su Sönmez’den kripto tasarısına ilişkin değerlendirme
  5. Bakan Kacır: Togg, otomotiv sektörünün dönüşümüne öncülük ediyor
  6. "Şirketlerin araç gibi robot filoları da olacak"
  7. TÜSİAD Başkanı Turan: Bilimsel temelli çağdaş bir eğitim seferberliği hayata geçirmeliyiz
  8. Ali Ülker: Global liderlik yolculuğumuza kararlılıkla devam edeceğiz
  9. İş Bankası ‘kefalet sigortası’ ürününü hizmete sundu
  10. Orta Doğu’nun en büyük Fintek Fuarına TÖDEB ve Türk markaları damga vurdu

© Copyright 2024

DHA