Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Hatay'da dalında kalan mandalinadan meyve suyu üretilecek

Hatay'ın Samandağ Belediyesi, dalında kalan mandalina sorunun kalıcı çözümü için ilçeye meyve suyu üretim tesisi kuracaklarını açıkladı.

ABONE OL
Alican GÜMÜŞ/HATAY, (DHA)-

İlçedeki bahçelerde kilosu 2 liraya kadar düşen mandalinalar toplama maliyetini karşılamadığı için dalında kaldı. Samandağ Belediyesi hem üreticinin mağdur olmaması hem de ürünlerin değerlendirilebilmesi için meyve suyu üretim tesisi kurma kararı aldı. Konuya ilişkin bilgi veren Belediye Başkanı Emrah Karaçay, mandalina bahçelerinde ürünün bir ay önce toplanmış olması gerektiğini ancak düşük fiyatlar nedeniyle dalında kaldığını belirtti. Karaçay, "Berekete bakın ama çiftçi satamıyor. Dalında 2 liraya alıcı bulamayan mandalina, İstanbul'da 30-50 liraya satılıyor. Zirai ilaç fiyatı, nakliye, deprem sonrası ekonomik durum, bir de tarım zararlıları nedeniyle çiftçi gerçekten zor günler yaşıyor" dedi.

'BU SADECE DESTEK DEĞİL, KALICI BİR ÇÖZÜM'

Belediye olarak kuracakları üretim tesisinde mandalinanın bir kısmını işleyeceklerini kaydeden Karaçay, "Bu sadece bir destek değil, mandalinanın değerini yerinde artıracak kalıcı bir çözüm. Ancak gerçekçi olmak gerekir ki bu tesis bile tüm üretimi tek başına tüketemez. Yine de bu adım, üreticinin elindeki ürünü değere dönüştürmek için en güçlü adım olacak. Biz 'hepsini alın' demiyoruz. Taşıma suyla değirmen dönmez. Kalıcı çözüm, üreticiyi destekleyen projelerin hayata geçirilmesidir. Alım garantisi olur, destek programı olur, proje olur ama mutlaka bu bölgenin üreticisinin yanında durulması gerekiyor. Eskiden böyle bir tablo görmezdik. Bu bereket, bugün bizim kanayan yaramız. Ama bu üretim tesisi ile en azından Samandağlı üreticinin elindeki ürüne değer katacağız" diye konuştu.

Diğer Haberler

  1. Garanti BBVA'nın, 2025 yılı net karı 111 milyar TL'yi geçti
  2. Param 2025 yıl sonu verilerini açıkladı
  3. BtcTurk | Kripto'da Tether Gold (XAUt) işlemleri 8 Şubat’a kadar komisyonsuz
  4. 'Aksaray'da, 1 milyon küçükbaş varlığı var'
  5. UzOman, Hektaş Özbekistan'a ortak oluyor
  6. İzmir AGROEXPO Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı açıldı
  7. AJet, IATA sertifikasını aldı
  8. 'Altındaki artış, gayrimenkul, otomobil ve beyaz eşyayı etkiliyor'
  9. Cevdet Yılmaz: Programımızın ana istikameti ülkemizi tek haneli enflasyona kavuşturmak
  10. Bakan Şimşek: Ocak ayı enflasyonunda dönemsel unsurlar belirleyici oldu

© Copyright 2026

DHA