Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

İş Bankası’ndan blokzincir teknolojisiyle dijital tahvil ihracı

Türkiye İş Bankası, Uluslararası Finans Kurumu’nun (IFC) yatırımcısı olduğu 100 milyon ABD Doları tutarında dijital tahvili, blokzincir teknolojisi kullanarak ihraç ettiğini açıkladı.  

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA)-

 

Euroclear tarafından işletilen Dijital Finansal Piyasa Platformu (D-FMI) kullanılarak ihraç edilen Eurotahvil, 6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen deprem felaketlerinden etkilenen illerdeki kişilerin, çiftçilerin, mikro ve küçük işletmelerin finansmanı için kullanılacak. İşlemde Citigroup Global Piyasalar ile Citibank Londra Şubesi dealer ve ajan banka rolleriyle görev aldı.

‘Dijitalde doğmuş tahvil’ (Digitally Native Note) olarak adlandırılan tahvil, Dağıtık Defter Teknolojisi (DLT) kullanılarak ihraç edildi. Söz konusu teknoloji; güvenli ve merkezi olmayan kayıt tutmayı sağlıyor; tahvillerin ihraç edilmesini ve takasını da kolaylaştırıyor. Bu sayede ihraç edilen Eurotahvilin takası da işlemin fiyatlandırıldığı gün içerisinde sonuçlandırıldı.

‘ÖZEL BİR BANKA TARAFINDAN BLOKZİNCİR TEKNOLOJİSİ KULLANILARAK YAPILAN İLK EUROTAHVİL İHRACI’

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, konuya ilişkin değerlendirmesinde, ikinci yüzyılına adım attıkları 2025 yılında, Türkiye'de ve gelişmekte olan piyasalarda özel bir banka tarafından ilk dijitalde doğmuş Eurotahvil ihracını gerçekleştirmekten duydukları memnuniyeti vurgulayarak şunları söyledi:

“Türk bankacılık sektörünün uluslararası finansal piyasalarına erişim gücü, gelişmişlik düzeyi ve yeni teknolojilere hızlı adaptasyonunun teyidi niteliğindeki bu işlem, İş Bankası’nın dünyadaki yeni teknolojileri hayata geçirmedeki öncü rolünü bir kez daha ortaya koyuyor. Bu ihracımızı, blokzincir teknolojisinin sermaye piyasaları işlemlerinde kullanımına örnek oluşturması açısından kıymetli buluyorum. Finansal piyasa enstrümanlarının sürekli gelişen teknolojilerle çeşitlenmesinde öncü rol oynamaktan da ayrıca gurur duyuyoruz. İşlemin dayandığı teknolojinin yanı sıra elde edilecek kaynakların deprem bölgesindeki üretici kesimlerce kullanılması ise işlemin önemini artıran bir diğer temel unsur.”

IFC Genel Müdürü Makhtar Diop da şöyle konuştu:

"Bu yatırım, finansal inovasyon alanında önemli bir dönüm noktası olup, Türkiye’nin ilk dijital tahvili olma niteliğini taşıyor. Bir blokzinciri platformunda ihraç edilen söz konusu tahvil, Türkiye’de depremden etkilenen işletmelerin finansmana erişmesine yardımcı olacak. Bu işlemle tahvil piyasasında yeni dijital teknolojileri kullanarak finansmanı daha erişilebilir hale getiriyor ve en çok ihtiyaç duyan taraflara kritik önemi haiz sermayeyi yönlendirerek depremden etkilenen bölgenin yeniden inşa ve toparlanma süreçlerini destekliyoruz."

Diğer Haberler

  1. Yönetici kamu personeline seyyanen zam teklifi geri çekildi
  2. THY ve South African Airways ortak uçuş anlaşması imzalandı
  3. Paribu CoinMENA’yı 240 milyon dolara çıkabilecek bir anlaşmayla satın aldığını duyurdu
  4. Bakan Bayraktar: Enerji filomuzun 6'ncı gemisi Türkiye'de
  5. Cevdet Yılmaz: İhracatımızı 282 milyar doların üzerine çıkaracağız
  6. Bakan Şimşek: İhracatımızın teknoloji kompozisyonu iyileşti
  7. Bakan Bayraktar: Maden ihracatımız 6 milyar doları aşacak
  8. Continental Confectionery Company, ilk Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı
  9. Bakan Bolat: Yıllıklandırılmış mal ihracatında rekor kırdık
  10. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 12 Aralık'ta toplanacak

© Copyright 2025

DHA