Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

İzmirli çiftçi 'Stevia' bitkisini sevdi

İzmir'de ilk uygulaması Torbalı ilçesinde yapılan 'Stevia' bitkisi, toprağını sevdi. Anavatanı Güney Amerika olan ve halk arasında 'Şeker otu' olarak bilinen şekerden 300 kat daha tatlı doğal ürünün kilogram başına 25 ila 50 lira arasında alıcı bulması üreticiyi memnun etti.

ABONE OL
Kadir ÖZEN / İZMİR, (DHA)

Halk arasında şeker otu olarak da bilinen Stevia bitkisi, Amerika ve Uzak Doğu ülkelerinde doğal tatlandırıcı olarak kullanılıyor. Beyaz şekerden yaklaşık olarak 300 kat daha tatlı olduğu belirtilen Stevia bitkisinin kalorisinin ise oldukça düşük olması ise talebi artırıyor.



Ege, Akdeniz ve Marmara bölge iklimlerinde yetişebilme özelliği sayesinde endüstrileşme açısından büyük potansiyele sahip olduğu kaydedilen ürünün; özellikle pandemide sağlıklı beslenme adına sağlayacağı katkılar dikkat çekiyor. Diyabet ve obezite gibi kronik hastalıkları bulunanlar için bu özellikleriyle ilgi çekiyor. Yakın zamana kadar yurt dışından ithal edilen Stevia bitkisinin Türkiye'de üretiminin yaygınlaşmasının hem sağlık hem de ekonomi açısından önemli ölçüde kazanç sağlayacağı vurgulandı.

Ege Üniversitesi'nde doktora öğrencisi ziraat mühendisi Harun Karaman (31), Torbalı ilçesindeki kiraladığı arazide ilk olarak ürünü yetiştirmeyi denedi. Ürün toprağını sevince başarıyla mahsul alındı. Ürünün kilogramı 25 ila 50 lira arasında alıcı bulması ise, bölge çiftçisinin gözünü bu ürüne yöneltti. Domates gibi çeşitli meyve ve sebze üretimi yapan bazı çiftçiler, arazilerinin bir bölümünde Stevia' bitkisi ekerek karlı olarak nitelendirdikleri bir alternatif ürün kazandı.

Ürünün gelir getiren bir bitki olduğunu belirten Harun Karaman, bu nedenle çiftçi için tercih nedeni olduğunu belirterek, "Ürün gittikçe çiftçiler arasında yayılıyor. 1 dekarlık alanda yaklaşık 800 kilogram ürün elde ediliyor. Kilogramı 25 ila 50 lira arasında satılıyor. Bu da diğer ürünlere nazaran çok daha fazla gelir sağlıyor. Sağlıklı bir tatlandırıcı olan bu ürüne iç piyasadan da talep artıyor. Talep doğrultusunda üretimi artmaya devam edecektir" dedi.

Evli ve 4 çocuk babası 23 yıllık çiftçi Veli Caner (56), ürünün yetişmesi için harcanan maliyetin düşük olmasının tercihte bir neden olduğunu belirterek, "Masrafı az bu ürünün. Az gübre kullanıyorsun. Serada da açık alanda da yetişiyor. Gelir de getiren bir ürün" dedi.

Diğer Haberler

  1. İmas İnşaat, İncek İmperyum projesini tanıttı
  2. TÜİK: Hizmet üretim endeksi ekimde yıllık yüzde 3,4 arttı
  3. TÜİK: Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 1 arttı
  4. TÜİK: İnşaat üretimi yıllık yüzde 28 arttı
  5. SOCAR Türkiye ve ODTÜ iş birliğiyle yeni bir gelişim programı başlıyor
  6. THY, TROY iş birliği; uçak bileti alımlarında indirim fırsatı
  7. '2026 yılında yolcu sayısında Avrupa’da lider olacağız'
  8. Bakan Bolat: ABD Ticaret Odası ile oldukça verimli bir toplantı gerçekleştirdik
  9. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını 18 Aralık’ta yapacak
  10. Pegasus, Smartwings için Hollanda’da şirket kurdu

© Copyright 2025

DHA