Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Krizler ve uluslararası kimlik hedefi, öğrencileri yurt dışına eğitime yönlendiriyor

UEZ Sapanca 2024'ün ikinci gününde ilk panelin sponsorluğunu Test Education üstlendi. Test Education Centre Kurucusu Fulya Yalezan, son dönemde Türkiye'den yurt dışına giden öğrenci sayısının yaşanan krizler ve uluslararası kimlik edinme hedefi nedeniyle arttığına dikkat çekti.

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA) -

Capital, Ekonomist, Start Up ve CeoLife dergileri tarafından düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi (UEZ Sapanca 2024), bu yıl 13'üncü kez Türkiye ve dünyanın saygın siyasetçilerini, iş dünyası liderlerini ve akademisyenlerini ağırladı. 'Sorumlu ve Duyarlı Liderlik: Teknoloji ve Yapay Zekâ Çağında Gezegen ve İnsanlıkla Uyumlu Bir Sisteme Öncülük Etmek' temasıyla düzenlenen zirve ikinci gününde de yoğun katılımla gerçekleşti.

UEZ Sapanca 2024'ün ikinci günündeki ilk panelin konusu 'Eğitimin Geleceği: Dijital Çağda Global Yetenekler Geliştirmek' olurken, panelin sponsoru Test Education oldu. Panelin moderatörlüğünü üstlenen Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet T. Nane, panelistlerin Türkiye'de ve dünyada kendi alanlarında önemli başarılar elde ettiklerini kaydetti.

Panelde konuşan Test Education Centre Kurucusu Fulya Yalezan, eğitimdeki gelişmeler ve sorunlardan bahsetti. Yurt dışı eğitimin Türkiye açısından yeni olmadığını anlatan Yalezan, şöyle konuştu:

“Öğrencilerimizin en büyük sorunu sadece soru çözmek. Geleceğe dair planlarını, her şeyini bu sorulara bağlıyor ve mutsuz bir ergenlik geçiriyorlar. Yurt dışında bunları görmüyoruz, öğrenciler dersini çalışırken, sporunu ve hobilerini de yapıyor. Son yıllarda liyakatin yerini sadakat aldı. Mutsuzluk, umutsuzluk ve heyecan kaybı yurt dışı eğitimde çok büyük artış yarattı diyebiliriz. Dünya vatandaşlığı ve uluslararası kimlik edinme çabası da yurt dışı eğitime yönlendiriyor. İş dünyası olarak son dönemde en çok şikayetçi olduğumuz konu, kadrolarda istikrar. Ama son dönemde en fazla değişen bakanlık milli eğitim bakanlığı. Cumhuriyet döneminde 70 milli eğitim bakanı değişmiş. Bu hükümette sadece 9 tane değişti. Merkez bankası başkanı 27 tane. Milli eğitim bakanı ortalama 1,5 yıl görevde kalmış. Sistem oturmadığı için burada bir sosyal çürüme yaşıyoruz. Her gelen yeni bir sistem deniyor, uyguluyor."

KRİZLERDE TALEP ARTIYOR

Kovid-19 pandemisinde yüzde 300 talep patlaması yaşadıklarını anlatan Yalezan, “Ülkemizde ne kadar kriz olursa bizim sektörümüz o kadar büyüyor. Savaş, hükümet krizleri olunca biz büyüyoruz. Keşke krizler olmasa biz büyümesek. İnsanlar kriz ortamında çocuklarını kurtarmak için yurt dışına gönderiyor" diye konuştu.

KIRILMA ANLARI YAŞANIYOR

Panelin bir diğer konuşmacısı Akademisyen/Yazar New York Üniversitesi Prof. Dr. Selçuk Şirin ise modern kurumsal eğitim ile kalkınma arasındaki ilişkinin eğitime yatırım yapılınca kalkınmanın artması şeklinde geliştiğine dikkat çekti. Tarih boyunca eğitimde pek çok kırılma anının yaşandığını kaydeden Prof. Dr. Şirin, “Bunların ilki buharlı motorların gündeme gelmesi. 21'inci yüzyılın başlangıcında internetin gündeme gelmesi büyük bir kırılma anıydı. Bunu bazı ülkeler çok iyi değerlendirdi. Şimdi yeni bir kırılma anı geliyor. Yapay zeka dediğimiz kavram gündelik hayatın her alanına ve time de sirayet ediyor" dedi.

ÜNİVERSİTELERİN YAPISI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Tüm dünyada eğitim sistemlerinin en iyi ölçülen kurumlar olduğunu kaydeden Prof. Dr. Şirin, PISA testlerinde G20 ülkesi olan Türkiye'nin dünya sıralamasında 40-50 arasında olduğunu belirtti. “Bu geleceğe dair bana umut vermiyor. Aynı şekilde üniversiteler de ölçülüyor. Türkiye'de 208 üniversite var. Bunların üçte ikisinin uluslararası geçerliliği yok. Türkiye'deki üniversitelerin 3'te 2'sini kapatsanız ülkeye büyük bir tasarruf sağlamış olursunuz. Sınırlı kaynağınız varsa geri dönüşü en yüksek yere harcayacaksınız" ifadelerini kullanan Şirin, Türkiye'nin dünyanın ilk bin üniversitesi içinde 11 üniversitesinin olduğunu, Türkiye nüfusunun 10'da biri ölçeğindeki İsrail ve Yunanistan'ın da sıralamada 11 üniversitesinin olduğuna dikkat çekti.

20 MİLYON GENÇ YÜZYILI KURTARABİLİR

Türkiye'nin doğal kaynağı olan genç nüfusunun giderek azaldığını ve hiçbir zaman eskisi gibi olamayacağını kaydeden Şirin, “Şu an var olan 20 milyon genci iyi eğitip kullanabilirsek bu yüzyılı kurtaracağız. Bizim sıra dışı düşünen kuşaklara ihtiyacımız var ama şu an Türkiye'nin eğitim sistemi buna müsait bir sistem değil" ifadelerini kullandı.

ÖĞRENCİLERİN MOTİVASYON VE EĞLENCEYE İHTİYACI VAR

Eğitimde ihtiyaçların zamanla değiştiğini kaydeden İstanbul Saint-Joseph Lisesi Müdürü Paul Georges ise gençlerin daha spontan olduğunu ve kişisel sorularını yöneltmekte tereddüt etmediklerini belirtti. Z kuşağının farklı beklentileri ve algıları olduğunu ve eski kuşaklara göre daha az formel olduklarını anlatan Georges, “Kişisel görüşlerini kolayca açıklayabiliyorlar. Öğrencilerin çok fazla motivasyona ve eğlenceye ihtiyacı var. Onlara çalışma disiplini vermek gerekiyor. Daha fazla gerçek hayat deneyimine ihtiyaç duruyorlar. Hem veliler hem de öğrencilerin daha fazla rehberliğe ihtiyaç duyulduğunu görüyoruz. Kimi zaman aile yapılarında karmaşık durumlar oluyor. Pandemi sonrasında bir topluluğa ait olma hissine ihtiyaçları var. Pandemiden çok etkilendi bu çocuklar. Gençler çevre meselelerine yönelik kaygı duyuyorlar. Yeşil becerileri kazandıracak okullara ihtiyacımız var" dedi.

ÖĞRENCİLER ZORLANIYOR

Türkiye ve Fransa'daki okullar arasındaki farklara da işaret eden Georges, yakın dönemde okula gelen Fransız öğretmenlerin not ve sınavlara ilişkin streslerin yabancı öğretmenleri çok şaşırttığını belirtti. “Öğrencilerin son sınıfta neden bu kadar yorgun olduklarını söylüyorlar. Öğrencilerin misyonların gerçekleştirmek için kaygısı, zamanı, enerjisi çok fazla zorlanıyor. Diğer taraftan, öğretmenler buraya geldiğinde hayranlık duyuyorlar çünkü öğrenciler çok nazikler, onlara kulak vermeye hazırlar. Fransa'da öğretmenlerin prestiji eskisi kadar yüksek değil hatta tehlikeli hale gelmiş durumda" diye konuştu.

SANAYİ İLE İŞ BİRLİĞİNİN ARTMASI LAZIM

Üniversite sanayi iş birliğinin artması gerektiğini ifade eden Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Sitti de "Ar-Ge noktası çalışılması lazım. Doktora düzeyinde olan kişilerin daha çok iş dünyasında yer edinmesi gerekiyor. Üniversitelerin şirketler tarafından sponsor edilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Üniversitelerde nitelik yerine sayının ön planda olduğunu vurgulayan Sitti, şöyle konuştu:

“Olan genç nüfusumuzu göze aldığımızda bunlara eğitimi ulaştırmamız da lazım. Bütün üniversitelerimiz iyi bizim diyebilmemiz gerekiyor. Öğretmen, altyapı ve kültürü oluşturmamız lazım. Önümüzdeki 15 yıl içinde bu avantaj olan gençleri iyi yetiştirdiğimiz zaman önemli bir avantajımız var. Eğitimin sadece mesleki olmadığını, kültürel ve sosyal bütünü olduğunu gösteriyoruz. Bizim bu kaliteyi öne almamız gerekiyor. İyi liselerimizden yurt dışına gidenlerin oranız 20-30 yıl önce yüzde 20 seviyelerindeydi. Şu anda çoğu yurt dışına gidiyor. Bu oranları daha iyi seviyeye çıkarma noktasında çalışmamız lazım."

Diğer Haberler

  1. Erdemir Mühendislik, AISTech Fuarı’na ilk kez katıldı
  2. Garanti BBVA Emeklilik’ten çocuklara BES kampanyası
  3. Merkez Bankası Başkanı Karahan: 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan yukarı güncelleyerek yüzde 38'e çektik
  4. TÜİK: Dış ticaret haddi 0,5 puan arttı
  5. TCMB: Menkul kıymet tesisine ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırılmıştır
  6. İş Bankası Genel Müdürü Aran: Enflasyonda yüzde 42 hedefinin hala tutturulabileceğine inanıyorum
  7. ‘81 İlde 81 Orman’ projesi yeniden hayata geçiyor
  8. Bakan Şimşek: Alım gücünü artırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz
  9. BingX, 6'ncı kuruluş yıl dönümünü 13 milyon USDT'lik ödül havuzuyla kutluyor
  10. İsdemir saat ücretli işe alım yapacak

© Copyright 2024

DHA