Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Maddi mallara yatırım harcamaları 5,6 trilyon TL olarak gerçekleşti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), maddi mallara ilişkin gayrisafi yatırım harcamalarının 2024 yılında 5 trilyon 645 milyar TL olarak gerçekleştiğini açıkladı.

ABONE OL
ANKARA, (DHA)

TÜİK, 2024 yılına ilişkin yıllık sanayi ve hizmet istatistikleri yatırım harcamaları verilerini açıkladı. Çalışma, 2009-2024 yıllarını kapsayacak şekilde geçmiş yıllar revize edilerek hazırlandı. Çalışmada maddi mallara ilişkin gayrisafi yatırım harcama kalemleri hesaplandı. Buna göre; maddi mallara ilişkin gayrisafi yatırım harcamaları 2024 yılında 5 trilyon 645 milyar TL olarak gerçekleşti. Harcamaların 1 trilyon 737 milyar TL'si imalat sektöründe, 885 milyar TL'si toptan ve perakende ticaret sektöründe, 617 milyar TL'si ulaştırma ve depolama sektöründe faaliyet gösteren girişimler tarafından yapıldı.

MAKİNE VE TEÇHİZAT YATIRIM HARCAMALARI 2,8 TRİLYON TL

2024 yılında maddi mallara ilişkin gayrisafi yatırım harcamalarının 2 trilyon 822 milyar TL'si makine ve teçhizata, 1 trilyon 620 milyar TL'si mevcut bina ve yapılara, 721 milyar TL'si inşaatların ve binaların büyük tadilatlarına, 443 milyar TL'si araziye ve 39 milyar TL'si diğer maddi mallara yatırım harcamaları olarak gerçekleşti. 2023 yılında makine ve teçhizat yatırımlarının maddi mallara ilişkin gayrisafi yatırım harcaması içindeki payı yüzde 52,3 iken 2024 yılında yüzde 50 olarak gerçekleşti. 2024 yılında maddi mallara ilişkin gayrisafi yatırım harcaması içindeki payının en yüksek olduğu ikinci alan ise yüzde 28,7 ile mevcut bina ve yapılardaki yatırımlar oldu.

Diğer Haberler

  1. SATKON ve SANKON'dan sağlık turizmi ve medikal ürünler fuarı
  2. Pegasus, hizmet ihracatında Türkiye’nin en başarılı ikinci şirketi olduğunu duyurdu
  3. Enerjisini verimli kullanan işletmelere hibe desteği
  4. Trendyol'e üçüncü kez e-ihracat birincisi ödülü
  5. Zorlu Holding, finansal yeniden yapılandırma başvurusunu duyurdu
  6. THY Yönetim Kurulu Başkanı Şeker: Ülkemize en çok döviz girdisi sağlayan şirket olduk
  7. Teknosa'dan yaza özel kampanya
  8. Taşınmaz satışlarında 'güvenli ödeme' 1 Ekim'de başlayacak
  9. Bakan Bolat: Türkiye'de yapay zeka pazarının 1,3 milyar dolara ulaşması bekleniyor
  10. TÜİK: Üretimden yapılan satışlar 24 trilyon 28 milyar 700 milyon TL oldu

© Copyright 2026

DHA