Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Sıcak havada acı mesaisi

Şanlıurfa'da, biber hasadının yapılmasıyla birlikte çoğu kadın çok sayıda  kişi, 45 dereceye ulaşan sıcak havada, tarlada salça ve isot yapımına başladı.

ABONE OL
Ömer ŞULUL/ ŞANLIURFA (DHA)

Tarlalarda ürettikleri veya pazardan aldıkları kırmızı acı biberleri, isot haline getirmek için Sırrın Mahallesi'nde bulunan boş arazide toplanan kadın ve erkekler, sıcak altında saatlerce çalışarak aile bütçelerine katkı sağlamaya çalışıyor. Burada biberlerin tohumları saplarından ayrılarak, güneş altında kurutulup, kişi başı günde ortalama 100- 120 kilo biber ayıklanarak 30-40 lira kazanılıyor. Şanlıurfa İsot Üreticileri Kooperatif Başkanı Bekir Polat, "Yıl bazında yaklaşık 500 bin ton yaş biber üretiyoruz. Tarlalarda toplanan biberleri buraya getirip, temizlenip güneşe karşı serip kurutuyoruz. 2 veya 3 gün güneşte kaldıktan sonra kurumuş bir şekilde topluyoruz. Toplanan kurumuş isotları makinede çekip, tuzunu ve yağını attıktan sonra 25-30 ton isot hazır bir şeklide elde ediyoruz. Bizlere gelen isot satan esnafımız pazarlarda ve Türkiye'nin dört bir yanın götürerek kilosunu 20 lira ve 50 liraya kadar satıyor. Burada yaklaşık 70-80 noktada isot üretiminde 2 bine yakın kişi çalışıyor" dedi.

Diğer Haberler

  1. TİKAV'dan ‘Dijitaldeki Ayak İzimiz’ projesiyle kırsaldaki kadınların eğitimine destek
  2. Kırımlı Cadde kentsel dönüşüm projesinin lansmanı yapıldı
  3. Bakan Göktaş: Yaşlı Destek Programı için 11 milyon lira ödenek ayırdık
  4. ‘Dijital Benim İşim’ projesinde kazananlar belli oldu
  5. “Hedefimiz değişimi sorumlu liderlikle yöneterek iş dünyasına öncülük etmek”
  6. Ekonomist Emrah Lafçı: Ekonomide öngörülebilir dönem başladı
  7. Yapay zeka itici bir güç haline geldi
  8. Liderlerin görevi kaygı ve endişeyi gidermek
  9. Ünlü akademisyenler UEZ Sapanca 2024’te felsefe ve modern bilimi ele aldı
  10. Hepsiburada, Drone ile teslimatı test ediyor

© Copyright 2024

DHA