Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Süper uygulamalar finans sektörünü şekillendiriyor

Uluslararası danışmanlık, denetim ve vergi firması KPMG'nin hazırladığı "Bankacılık Deneyimini Yeniden Şekillendirmek" başlıklı araştırma serisi, finans sektöründeki yeni teknolojileri inceliyor. Araştırma serisinin "Süper uygulamalar" başlıklı ilk bölümü, özellikle Çin'de gündelik yaşamın parçası haline gelen "süper uygulamalar"ın yakın gelecekte başta finans olmak üzere pek çok sektörü yeniden şekillendireceğine dikkat çekiyor.

ABONE OL
İstanbul, (DHA)

"Süper app"ler, Çin'de ortaya çıkan, çok sayıda ürün ve hizmetin bir arada sunulduğu portallar olarak tanımlanıyor. Başlıca örnekleri WeChat ve Alipay. Kullanıcılar bu 'app'leri iletişim, sosyal medya, alışveriş ve ulaşım gibi çok farklı amaçlar için kullanabiliyor.

Finans sektörü yöneticilerinin 'süper app'leri yakından takip etmeleri ve bunlara karşı strateji geliştirmeleri sebeplerini vurguladı :

-Süper aplikasyonların elinde, müşterilerine dair büyük bir veri birikimi var. Bu veriler, müşterilere daha iyi hizmetler sunabilmek için işleniyor. Geleneksel bankalar, ellerindeki verileri aynı verimlilikte işlemede güçlük çekiyorlar.

-Süper uygulamalar, kullanıcılarına finans hizmetleri sunarken, markalarının popülerliğine ve itibarına güveniyor. (WeChat'in ödeme sistemi WePay, Alibaba'nın ise AliPay ve Ali Financial). Bu yolla daha fazla yeni müşteriye ulaşabiliyorlar.

KPMG Türkiye'den Sinem Cantürk, tüketici davranışlarındaki değişimin Asya'da 'süper app'lerin ortaya çıkmasında önemli rol oynadığını, bu tür uygulamaların yakın gelecekte Batı'da da ortaya çıkacağını belirtti.

Cantürk, "Araştırmalarımız, 10 yıla yakın süredir hizmetlerde görülen ayrışma ve parçalanmanın tersine dönmeye başladığını gösteriyor. İnsanlar yemek sipariş etmek, ödeme yapmak ya da araç çağırmak için farklı aplikasyonlar kullanmak yerine tek bir aplikasyon istiyor. İstedikleri şey süper aplikasyonların sunduğu uyum ve sadelik" dedi.

Çalışmada, Çin'de bahsi geçen 'süper app'lerle rekabetin son derece zor olacağı, buna karşın Endonezya, Filipinler ve Malezya gibi gelişmekte olan pazarlarda hala potansiyel olduğu yorumuna yer verildi. Henüz benzer uygulamaların ortaya çıkmadığı pazarlarda ise bankaların bu fırsattan yararlanarak kendi uygulamalarını geliştirebileceği vurgulandı.

Diğer Haberler

  1. DEİK/Türkiye-Özbekistan İş Konseyi Başkanı: Özbekistan 6 sektörle ilgili Türkiye'den yatırım bekliyor
  2. "Türkiye'ye yatırımcı ilgisi artarak devam edecek"
  3. Bakan Şimşek: Ülkemize duyulan güveni en üst seviyeye taşımakta kararlıyız
  4. Proemtia 1'inci yılında sektör temsilcileriyle buluştu
  5. “Arama motorlarında öne çıkmak için kullanıcı etkileşimi şart”
  6. Akıllı ev aletleri firmasından anneler gününe özel kampanya
  7. TotalEnergies istasyonlarında Pegasus BolBol üyelerine 100 lira yakıt puan hediye
  8. Bakan Bolat: Kalıcı ateşkes sağlanıncaya kadar uygulanacak
  9. Teknoloji liderleri yapay zekayı ve akıllı şehirleri tartışacak
  10. Aracıma Garanti Sigortası ile sürpriz arızaya güvence veriliyor

© Copyright 2024

DHA