Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

TCMB 'Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu' oluşturdu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB); ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile ikili mutabakat zabıtları imzalayarak 'Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu' oluşturdu.

ABONE OL
ANKARA, (DHA)

TCMB'den yapılan yazılı açıklamada, Merkez Bankası'nın, mevcut ödemeler altyapısını tamamlayıcı nitelikte dijital Türk lirasının tedavülünün potansiyel katkılarını araştırmayı sürdürdüğü belirtilerek, "Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme (AR-GE) projesi kapsamında kavram ispat çalışmasının tamamlanması ile başlayan süreç, teknoloji paydaşlarının katılımı ile bir sonraki aşamaya taşınmaktadır. Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Ar-Ge projesinin, teknolojik araştırma, geliştirme ve test süreçleri teknoloji paydaşlarının katılımı ile yakın iş birliği içerisinde gerçekleştirilecektir. Bu doğrultuda Merkez Bankası; ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile ikili mutabakat zabıtları imzalamış ve 'Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu' oluşturmuştur. Projeye ilişkin stratejik ve kritik teknolojilerin ön uygulama testlerinin yapılacağı birinci faz bulguları ışığında, platformun yeni katılımlarla genişletilmesi planlanmaktadır" denildi.

'BİRİNCİ FAZ SONUÇLARI 2022 YILINDA KAMUOYU İLE PAYLAŞILACAK'

Birinci faz pilot uygulama çalışmaları kapsamında, TCMB nezdinde prototip 'Dijital Türk Lirası Ağı' tesis edileceği ve teknoloji paydaşları ile dar kapsamlı ve kapalı devre pilot uygulama testlerinin gerçekleştirileceği kaydedilerek, şöyle denildi:

"Elde edilen sonuçlar doğrultusunda daha yaygın ve geniş katılımlı pilot testlerin gerçekleştirileceği ileri aşama fazlara geçilecektir. Blokzincir teknolojisi, dağıtık yapıların ödeme sistemlerinde kullanımı, anlık ödeme sistemleri ile entegrasyon gibi başlıklarda Dijital Türk Lirası Ar-Ge projesi kapsamında çeşitlilik gerektirebilecek testlerin yapılması da planlanmaktadır. TCMB'nin, dijital Türk lirasının tedavülüne yönelik almış olduğu nihai bir karar yoktur. Tüm çalışmalar deneysel AR-GE faaliyetleri ilkelerince yürütülmektedir. Farklı teknolojik alternatiflerin kapasite ölçümleri tamamlandıktan ve mimari kurguların denemeleri sonuçlandırıldıktan sonra, mevcut teknolojilerin dijital Türk lirasına ilişkin iktisadi, hukuki ve mali gereksinimleri karşılayıp karşılayamadığının tespiti amaçlanmaktadır. Birinci faz sonuçları, testlerin tamamlanmasını müteakiben 2022 yılında kamuoyu ile paylaşılacaktır."

Diğer Haberler

  1. OYAK’tan Çin’de yeni tesis yatırımı
  2. Bizim Toptan’ın cirosu 32,2 milyar TL oldu
  3. Tarımsal kredilere ilişkin esaslar belirlendi
  4. Turkcell Genel Müdürü Koç: Yıl boyunca müşterilerimize daha fazla sürpriz ve avantaj sunacağız
  5. İş Bankası’ndan KOBİ’lere özel görünmez bankacılık ürünü: DijiKolay Finansman
  6. Bakan Kacır: 300 milyon avroluk finansmanı KOBİ'lerimize sunuyoruz
  7. Kriptoda ikinci çeyreğin odağı Ethereum ETF
  8. Bakan Işıkhan: Deprem bölgesinde mücbir sebep halini 31 Ağustos'a uzatıyoruz
  9. Koton halka arz oluyor; gelir yeni yatırımlarda kullanılacak
  10. Avrupa Yatırım Holding, girişim sermayesi fonu kuruyor

© Copyright 2024

DHA