Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Ticaret Bakanlığı: Son 2,5 yılda 28,7 milyar liralık ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendi

Ticaret Bakanlığı, sonradan kontrol firma denetimleri ile ikincil kontrol beyanname incelemeleri kapsamında son 2,5 yılda toplam 28,7 milyar TL tutarında ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendiğini açıkladı.

ABONE OL
ANKARA, (DHA)-

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Ticaret Bakanlığı tarafından geçmiş dönemlerdeki gümrük ve dış ticaret işlemlerinin mevzuata uygunluğunun kontrolünün devam ettiği belirtilerek, "İşlemlerini kurallara uygun şekilde yürüten dış ticaret erbabının hakkını korumak adına icra edilen söz konusu kontroller sonucunda; 2024 yılında 5,5 milyar TL ikincil kontrol ve 1,3 milyar TL sonradan kontrol olmak üzere bir önceki yıla göre yüzde 98 artışla toplam 6,8 milyar TL, 2025 yılında 11,8 milyar TL ikincil Kontrol ve 1,8 milyar TL sonradan kontrol olmak üzere bir önceki yıla göre yüzde 100 artışla toplam 13,6 milyar TL, 2026 yılı ilk 6 ayda ise 6,5 milyar TL ikincil kontrol ve 1,8 milyar TL sonradan kontrol olmak üzere bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 43 artışla toplam 8,3 milyar TL ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlenmiştir" denildi.

Açıklamada ayrıca, "Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü koordinesinde yürütülen söz konusu çalışmalarda yüz binlerce firma ve milyonlarca gümrük beyannamesi içinden riskli olanların tespit edilmesi amacıyla yetişmiş insan kaynağı yanında; Sonradan Kontrol Puanlama Sistemi (SKPS), İkincil Kontrol Alarm Sistemi (İKAS), Dahilde İşleme Kontrol Programı (DİKOP) ve Kıymet Alarm Sistemi (KIYAS) gibi birçok ileri veri analitiği teknikleri de kullanılmaktadır. Tespit edilen riskli firmalar Ticaret Bakanlığı Müfettişleri tarafından Sonradan Kontrol Denetimine alınırken şüpheli gümrük beyannameleri de 18 Bölge Müdürlüğü Kontrol Şubeleri tarafından İkincil Kontrol İncelemesine tabi tutulmaktadır. Gümrük ve dış ticaret işlemlerinin kurallara uygun şekilde gerçekleştirilmesi ve vergi gelirleri üzerindeki kayıp kaçağın en aza indirilmesi amacıyla yürütülen söz konusu kontroller önümüzdeki dönemlerde de en etkin şekilde Ticaret Bakanlığımızca uygulanmaya devam edilecektir" ifadelerine yer verildi.

Diğer Haberler

  1. Eminevim 600 bininci teslimatını gerçekleştirdi
  2. AJet Genel Müdürü Kerem Sarp: Zamanında kalkış oranımızı yüzde 91’e çıkardık
  3. CCC, 2025 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı
  4. Garanti BBVA Emeklilik, Smart-i Awards 2026’da iki ödüle layık görüldü
  5. Enerjisa Üretim ve WHU CCT sektör temsilcilerini İstanbul’da buluşturdu
  6. Akkuyu NGS’nin 1’inci güç ünitesinde hidrolik testler gerçekleştirildi
  7. TÜİK: Sanayi üretimi ağustosta azaldı
  8. Kamu Personeli Danışma Kurulu, Bakan Işıkhan başkanlığında toplandı
  9. İletişim Başkanlığı: 17 yatırım fonuna ait ödemeler başladı
  10. Konya Şeker'den çiftçiye avans desteği

© Copyright 2026

DHA