Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

TZOB Başkanı Bayraktar: Kaynağından tarlaya suyun yarısını kaybediyoruz

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülkenin kuraklık tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, "Sulama randımanını artırmamız gerekiyor, bugün sulama randımanımız yüzde 52'ler mertebesinde. Kaynağından tarlaya suyun yarısını kaybediyoruz. Sulama kaynaklarını muhakkak surette kapalı sisteme geçirmemiz gerekiyor" dedi.

ABONE OL
Oğuzhan KILIÇ/KÜTAHYA, (DHA)

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kütahya’da Okçu Mahallesi'nde zirai dondan etkilenen meyve bahçelerinde incelemelerde bulundu. Çiftçilerle ve mahalleliyle görüşen Bayraktar, zarar gören bahçelerdeki tahribatı yerinde tespit etti. Bayraktar, 2024 yılında bin 257 tarımsal afetin yaşandığını, 2025'in ise hem sıklık hem şiddet açısından daha ağır geçtiğini belirterek, "Önümüzdeki yıllarda Türkiye kuraklık tehdidiyle karşı karşıya kalacak. Bugün kişi başı su tüketim miktarımız bin 300 metreküp, bu 5-6 sene sonra bin metreküpe düşebilir. Türkiye, su fakiri ülke olabilir. Bugün su isteyen bazı ürünlerimizi, bazı bölgelerde yetiştirebiliyoruz. Ama kuraklık tehdidiyle karşı karşıya kaldığımızda su isteyen bazı ürün çeşitlerinden, türlerinden vazgeçmek zorunda kalacağız. Yer altı kaynaklarından da yeterli suyu bulamaz hale geldik. Bunun dışında sulama randımanını artırmamız gerekiyor, bugün sulama randımanımız yüzde 52’ler mertebesinde. Kaynağından tarlaya suyun yarısını kaybediyoruz. Sulama kaynaklarını muhakkak surette kapalı sisteme geçirmemiz gerekiyor" dedi.

'BORÇLARIN MUHAKKAK SURETTE ERTELENMESİ LAZIM'

Çiftçilerin bankalara olan borçlarının ertelenmesi talebinde de bulunan Bayraktar, "Para kazanamayan üreticimiz, bu borçları nasıl ödeyecek? Bu gücü, bu kabiliyeti yok. Bu borçların muhakkak surette ertelenmesi lazım. Bu fevkalade önemli. Bunun dışında üreticilerimizin özellikle TARSİM'le alakalı beklentileri var. Bugün TARSİM çok önemli; ama TARSİM'i daha hızlı bir şekilde alanlara ve çiftçimize yaymamız gerekiyor. Bugün alanlarımızın 5'te biri TARSİM'de, üreticilerimizin 3'te biri TARSİM'de. TARSİM'den de özellikle zarar tespitleri yaparken hakkaniyetli olmasını, adil olmasını ve doğru tespit yapmasını istiyor çiftçilerimiz. Bunu da ilettik" diye konuştu.

'TARIM NÜFUSU YAŞLANIYOR'

Tarım sektöründe genç nüfusun azaldığını, tarımda çalışanların yaş ortalamasının 59'a yükseldiğini kaydeden Bayraktar, şunları söyledi:

"Bugün tarımda gençlerimizi tutamıyoruz. 18-32 yaş arasındaki gençlerimizin oranı yüzde 5'lere kadar düştü. Tarım nüfusu yaşlanıyor. Bugün tarım nüfusu 59'a geldi, yaşlanmaya devam ediyor. Peki, bu yaşlı nüfusla üretimi nasıl sağlayacağız? Bütün bunları düşünmemiz lazım ve bu yaşlı nüfusla üretmeye devam ediyoruz."

Diğer Haberler

  1. Bakan Bolat: İhracat şu anda 400 milyar doları aştı
  2. Fitness ve kondisyon ürünlerine talep yüzde 60 arttı
  3. Bakan Şimşek: Kayıt dışı istihdam oranı tarihsel ortalamanın oldukça altında
  4. AJet’ten sonbahar dönemine özel yurt dışı bilet kampanyası
  5. TÜİK: Yılın ikinci çeyreğinde işsizlik oranı yüzde 0,3 azaldı
  6. League Of Legends Turnuvası’nın kazananı ‘LOL2’ Oldu
  7. Erdal Yeniçeri, Gersan'da Ulusal ve Uluslararası Sermaye Piyasaları Başdanışmanı olarak görevlendirildi
  8. OMSAN Lojistik’ten Avrupa’daki ağını genişletmeye yönelik iş birliği
  9. Ülker, ilk yarı yıl finansallarını açıkladı
  10. İstanbul Küresel E-İhracat Zirvesi 3-5 Eylül'de gerçekleştirilecek

© Copyright 2026

DHA