2050 yılında buğday, mısır, ayçiçeği üretimi düşecek
Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Çalmaşur, yağış rejimindeki değişkenlik, sıcaklık artışı gibi durumlar nedeniyle, küresel ölçekte ve Türkiye'de tarımsal ürün verimliliğinde düşüşler yaşanacağının öngörüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çalmaşur, araştırmalara göre en yüksek verim düşüşünün buğday, mısır ve ayçiçeğinde olacağını ifade etti.İklim değişikliğinin sel, toprak kayması, orman yangınları, kuraklık, aşırı yüksek sıcaklıklar gibi doğal afetlerin gerçekleşme sıklığıyla görüldüğünü belirten Prof. Dr. Önder Çalmaşur, dünya küresel yüzey sıcaklıklarında önemli artışlar yaşandığını bildirdi. Gerçekleşen küresel sera gazı emisyonunun bu artışa neden olan en önemli faktör olarak ön plana çıktığını söyleyen Prof. Dr. Çalmaşur, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda (UNFCCC) 2040 yılında, en üst sınır olarak belirlenen 2 derecelik artış senaryosuna ulaşılacağını 2100'de ise bu artışın 4,3 derece olmasının öngörüldüğünü bildirdi.