Açık hava müzesinin suyla çalışan değirmeni
Ankara'nın Altındağ ilçesinde köy mimarisi ve kültürünün yaşatıldığı Altınköy Açıkhava Müzesi'nde, suyla çalışan değirmende elde edilen un, müzedeki işletmeler tarafından pide ve köy ekmeğine dönüştürülerek satılıyor.Altınköy Açıkhava Müzesi'nde yer alan 100 yıllık su değirmeni, 12 yıl önce Karabük'ün Safranbolu ilçesinden taşıma yöntemi ile getirildi. Değirmen, onarım çalışmaları sonrası hizmet vermeye başladı. Elektrik enerjisi olmadan çalışan değirmende, müzenin tarlalarında yetiştirilen ve şehrin kırsal bölgelerinden getirilen buğdaylar öğütülüyor. Müzeyi gezen ziyaretçiler, Ankara'da suyla çalışan tek değirmene de ilgi gösteriyor. Değirmenin ustası Sefer Ezgin, 6 yıldır değirmeni işlettiğini söyleyerek, değirmende yıllık 1 ton buğday öğütüldüğünü söyledi. Ezgin, "Geçmişten günümüze su değirmenciliği nasılsa biz burada hala aktif şekilde onu yaşatmaya çalışıyoruz. Hem ziyaretçilerimize tanıtıyoruz, hem de burada elde ettiğimiz unları ziyaretçilerimize satış imkanı sunuyoruz. Köy meydanındaki fırında da ekmeğimizi yapıyoruz. Su tasarrufuna önem verdiğimiz için kuyu suyunu devridaim yaptırarak değirmenimizi çalıştırmaya gayret ediyoruz” diye konuştu.