Bitlis'te asırlık çeltik geleneği sürüyor
Bitlis’in Çeltikli köyünde köylüler, asırlık çeltik geleneğini sürdürüyor. Dededen ve babadan kalma yöntemle çamurdan teraslama yapan köylüler, imece usulü ile oluşturdukları tarlalarında pirinç yetiştiriyor.Merkeze bağlı Çeltikli köyünde bahar aylarının gelmesiyle birlikte tarlalarını çeltik ekmek için hazırlayan köylüler, dayanışma ve yardımlaşma ruhuyla ekime başladı. İklimi ve verimli toprakları sayesinde çeltik üretimi için elverişli bir yapıya sahip olan Çeltikli köyünde çiftçiler, asırlık yöntemleri yaşatmaya devam ediyor. Teknolojinin kullanılmadığı tarlalarda imece usulü çeltik ekimi yapan çiftçiler, günün ilk ışıklarıyla tarlalara girip küreklerle çeltik havuzları oluşturuyor. Mayıs ayı başlarında başlanan ekim işlemleri ay sonuna kadar devam ederken, pirincin hasadı ise eylül ayında yapılıyor. Ekimini yaptıkları çeltiğin doğal ve sağlıklı olduğunu belirten köylüler, yetiştirilen ve bölgede pazarlanan pirincin en büyük özelliğinin ise diyabet hastalarının bile tüketebileceği türde olduğunu söyledi.