Çay atığından topraksız tarım; ‘kokopit’e alternatif ‘çaykopit’
Rize’de ÇAYKUR Çay Araştırma Enstitüsü tarafından çayın atık liflerinin topraksız tarımda kullanılması için başlatılan proje çalışmaları olumlu sonuç verdi. Özel serada sürdürülen çalışmalarla, yüksek su tutma kapasitesine sahip ‘kokopit’e alternatif yeni yerli ürün ortaya çıkarıldı. Bitki ve tohumlarda verimli sonuçlar alınan ve ‘çaykopit’ adı verilen ürünle, topraksız tarımda ithalatın önüne geçilmesi hedefleniyor.Doğu Karadeniz’in önemli tarım kaynaklarından çayın atık liflerinin ekonomiye kazandırılıp, topraksız tarımda kullanılması için ÇAYKUR Çay Araştırma Enstitüsü tarafından proje çalışması başlatıldı. Olumlu sonuç veren projeye, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi’nden pek çok akademisyen ile bilim insanları destek verdi. Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü bünyesinde oluşturulan özel serada sürdürülen çalışmalarla Hindistan cevizi kabuklarının işlenerek sıkıştırılmasıyla elde edilip, tarım ve peyzaj uygulamalarında kullanılan ve yüksek su tutma kapasitesine sahip ‘kokopit’e (Hindistan cevizi liflerinden elde edilen doğal toprak) alternatif yeni yerli ürün ortaya çıkarıldı. Farklı bitki ve tohumlar üzerinde yapılan denemelerin yanı sıra kabak, fasulye ve domates gibi bitkilerde verimli sonuçlar alınan ürüne ‘çaykopit’ adı verildi. Topraksız tarımda ithalatın önüne geçilmesinde önemli rol üstelenmesi beklenen ve ticarileşme sürecine geçilen ‘çaykopit’in, sera ve peyzaj uygulamalarına katkı sunması hedefleniyor.