Çocuklara mantarı sevdirecek renkli üretim
Adana'da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ile Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin (SBTÜ) ortak projesiyle laboratuvar ortamında farklı türlerden sarı ve gri tonlarda renkli mantar üretimi gerçekleştirildi. Böylelikle içerisinde çok sayıda protein barındıran mantarlar, çocukların daha çok seveceği dikkat çeken bir forma dönerken, egzotik türlerin popüler olduğu yurt dışındaki birçok ülkeye ihracatı da kolaylaşacak.Türkiye’de mantar genellikle Akdeniz bölgesinde yetiştirilirken tür bakımından ise yalnızca beyaz şapkalı mantar dikkati çekiyor. Son yıllarda istiridye mantarı da üretime dahil edildi. Türkiye'de toplam üretim miktarı 75 bin ton civarında olan mantarın, kapalı ortamda herhangi bir iklime tabi kalmadan yılın 12 ayı yetiştiriciliğinin yapılabilir olması, piyasadaki potansiyelini de gün geçtikçe artırıyor. Konuyla ilgili Adana’da ÇÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatıra Taşkın ile SBTÜ Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Baktemur, laboratuvar ortamında çeşitli mantar türlerinin farklı renklerde üretimini gerçekleştiren ortak çalışmaya imza attı.