Edirne'de kuraklık nedeniyle üretici ayçiçeğinden uzaklaşıp, buğday ekimine yöneldi
Edirne'de aşırı sıcaklar ve yetersiz yağışlar sonucu oluşan kuraklık nedeniyle son iki sezondur ayçiçeğinde verim kaybı yaşayan üretici, ekim desenini değiştirdi. Trakya Yağlı Tohumlar Satış Kooperatifleri Birliği (Trakya Birlik) Başkanı Şafak Kırbiç, üreticinin ayçiçeğini hasadı yaptığı tarlasını dinlendirmek yerine buğday ekimini tercih ettiğini belirterek, "Buğday ekiminde çiftçi tabiriyle anıza ekim dediğimiz oran tespitlerimize göre arttı. Çünkü buğday kışlık bir ürün olduğu için nispeten kış yağışlarından biraz faydalanıp yazın kurağına da çok kalmadığı için çiftçilerimizin de ayçiçeği ekiminden biraz uzaklaşma gibi bir eğilimi oldu" dedi.Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de iklim değişikliğiyle birlikte yaz aylarında aşırı sıcaklar etkisini gösterirken, yetersiz yağışlar kuraklığa neden oldu. Türkiye'nin yağlık ayçiçeği ihtiyacının önemli kısmını karşılayan Edirne'de üretici, kuraklık nedeniyle son iki yıl üründe verim kayıpları yaşadı. Kimi bölgelerde üreticiler düşük verimler nedeniyle tarlasını biçmedi.