Prof. Dr. Kadıoğlu: 1 kilo et sofraya gelene kadar 15 ton su tüketilmiş oluyor
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "İklim değişikliğinde yediğimize, içtiğimize dikkat etmemiz gerekiyor. Aşırı et tüketimi, iklim değişikliğine zarar veriyor. 1 kilogram kırmızı et sofraya gelene kadar 15 ton su tüketilmiş oluyor. O yüzden su ayak izi küçük ürünler kullanmamız lazım. Tropikal bitkilerden, avokado, kivi meyvelerden uzak durmak lazım. Bunlar tropikal yağmur suyu istiyor" dedi.İklim değişikliğiyle mücadelede bireysel tüketim alışkanlıklarının önemi artıyor. İklim krizinin insanların günlük alışkanlıklarıyla da yakından ilişkili olduğunu belirten uzmanlar, 'israf kültürü'nün çevresel etkilerine dikkat çekiyor. Uzmanlar, özellikle aşırı et ve yüksek su gerektiren gıdaların tüketilmesinin 'su ayak izi' açısından iklim değişikliğini etkilediğini belirtirken; 'sıcak hava dalgaları' nedeniyle yaşanan can kayıplarının sağlık sisteminde görünür hale getirilmesi gerektiği vurgulanıyor.