Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Pürmüzün ucundaki tehlike

Özellik restoran ve kafelerde pek çok tatlı çeşidinde kullanılan mutfak ekipmanlarından biri pürmüz. Halk arasında alev tabancası olarak da bilinen pürmüz, sütlaç, krem brule gibi bazı tatlıların yüzey bölümlerinin yakılması, peynir gibi ürünlerin eritilmesi için sıklıkla kullanılıyor. Ancak uzmanlar pürmüzün yiyeceklerde bu şekilde kullanılmasının insan sağlığına zararlı olduğunu belirtiyor. Sebebi ise özellikle tatlılarda pürmüzle karamelizasyon elde edilirken akrolein maddesinin ortaya çıkması. Akroleinin normal şartlarda doğada da bulunduğunu ve insan sağlığı için korkulacak bir madde olmadığını belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, fazla tüketilmesi durumunda vücutta zarara neden olabileceğini vurguladı. Akroleinin fazla tüketilmesinin ağızda ve boğazda yanmalara ve yaralara da neden olduğunu belirten Göral, mümkün olduğunca pişirmede doğal yöntemlerin tercih edilmesini, tüketicinin doğal yollar ile pişen yiyecekleri tercih etmesi gerektiğini ifade etti. 
ABONE OL

EN SON GALERİLER

  1. Mobilya mağazasındaki yangında bina sakinleri dumandan etkilendi
  2. Van'da apartmanda yangın; 15 kişi dumandan etkilendi
  3. Tarihi Hasankeyf’teki 5 bin yıllık insan eliyle oluşturulmuş 10 mağara turizme açıldı
  4. Jandarma Komando Özel Harekat birlikleri, ‘Savaşçı Yarışması'nda mücadele ediyor
  5. Asker babasını özleyen Asel'e, Tuğgeneral Serin'den sürpriz
  6. Site inşaatı kazısında mezar kalıntıları ile insan kemikleri bulundu
  7. Bursa’da ‘korsan taksi’ operasyonu; sürücülere de müşterilere de ceza kesildi
  8. Mardin’de Süryaniler, Doğuş Bayramı’nı kutladı
  9. Adana'da adadaki kaçak yapılar yıkıldı; bölgenin son hali havadan görüntülendi
  10. Batman'da yoğun sis; manzara dronla görüntülendi

© Copyright 2025

DHA