Rekoltenin yüzde 30 düştüğü Kayseri'de, ayçiçeği hasadı başladı
Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde ayçiçeği hasadı başladı. Üreticilerden Orhan Abbasoğlu (42), “Türkiye'nin yüzde 20'lik çerezlik ay çekirdeği üretimini Yeşilhisar olarak biz sağlamaktayız. Şu an Erciyes'in eteklerinde bulunduğumuz için bizim ürettiğimiz ay çekirdeğinin aroması diğer yerlerden çok çok daha farklı ve lezzetlidir. 9 veya 10 bin ton arasında rekolte beklenmekte. Bu sene çok sıcak ve kurak gittiğinden, bir de mantar hastalığından dolayı yüzde 30 verim kaybımız var” dedi.Erciyes Dağı eteklerinde Türkiye'nin önemli çerezlik ay çekirdeği üretim merkezlerinden Yeşilhisar ilçesinde hasat başladı. Hasadı yapılan çekirdekler, güneşte kurutulmak üzere boş alanlara serildi. Kuraklığın etkili olduğu kentte, mantar hastalığının da etkisiyle ay çekirdeği rekoltesinde yüzde 30 düşüş yaşandığı belirtildi. İlçede 10 yıldır tarımla uğraşan 4 çocuk babası Orhan Abbasoğlu, “Türkiye'nin yüzde 20'lik çerezlik ay çekirdeği üretimini Yeşilhisar olarak biz sağlamaktayız. Şu an Erciyes'in eteklerinde bulunduğumuz için bizim ürettiğimiz ay çekirdeğinin aroması diğer yerlerden çok çok daha farklı ve lezzetlidir. Kalite olarak şu an hemen hemen Türkiye'nin neredeyse bir numaralı çerezlik ay çekirdeğini üretiyoruz diyebiliriz. Yeşilhisar'da ortalama 30 bin dönüm arasında ekim yapılmakta. 9 veya 10 bin ton arasında rekolte beklenmekte” diye konuştu.