Yalova'da aronya hasadında 250 ton rekolte bekleniyor
Yalova'nın coğrafi işaretli tarım ürünlerinden biri olan ve yüksek antioksidan içeriği sayesinde ‘süper meyve’ olarak adlandırılan aronyanın hasat dönemine hazırlanılıyor. Türkiye’de ilk kez Yalova’da üretilmeye başlanan aronya için bu yıl yaklaşık yüzde 25 artışla 250 ton rekolte bekleniyor. Kentte toplam 510 dekar alanda aronya üretimi yapıldığını belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa İlmeç, “Aronya, çalımsı bir bitki olmasıyla birlikte gelişme sürecinin 3 ile 5 yıl arasında en yüksek verime ulaştığını görüyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu rekoltenin 500 tonlara kadar ulaşacağını tahmin etmekteyiz” dedi.İçindeki antioksidan miktarı nedeniyle ‘süper meyve’ olarak bilinen aronyanın Türkiye’de ilk üretimine başlandığı kent olan Yalova’da, hasat için sayılı günler kaldı. Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan 'Yalova Aronya ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Festivali'nde üreticiler ilk hasadı 12 Eylül'de yapmaya başlanacak. Geçen yıl yaklaşık 200 ton rekolte gerçekleştirilirken, bu sene ise yüzde 25’lik bir artışla 250 ton aronyan elde edilmesi bekleniyor. Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde 2012 yılında adaptasyon çalışmalarına başlanan sağlık deposu meyvenin ilk bahçesi ise Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 2017 yılında kentte kuruldu. O günden bu yana Yalova'da üretilmeye başlanan aronya 2021 yılında coğrafi işareti alındı. Ana vatanı Kuzey Amerika olan aronya meyvesi, Yalova’da 150 çiftçiyle 510 dekar alanda üretiliyor.