Yüksekova'dan Irak'a 'kenger çekirdeği' ihraç ediyor
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde yetişen kenger bitkisi, İlkbahar'da peynir yapımı, sakız ve yemeklerde kullanmak üzere sonbahar aylarında ise kurumuş tohumlarından kahve yapmak için toplanıyor. Bölge genelinde sevilerek tüketildiği belirtilen kenger, yaklaşık 30 yıldır Mehmet Es'e gelir sağlıyor. Sonbaharda dağlık alanlarda toplanan kurumuş kenger tohumlarını satın alan Es, atölyede ayrıştırma işlemi yaptıktan sonra bu toplumları 'Kenger çekirdeği' olarak Irak'a pazarlıyor.Ülkenin hemen her yöresinde özellikle de Hakkari bölgesinde yetişen kenger bitkisinin, bölgede yaz ve kış aylarında sevilerek tüketildiği belirtildi. İlkbaharda bölge halkının kendine has kokusu, lezzeti nedeniyle çiğ olarak tükettiği, ayrıca otlu peynir, sakız ve yemek yapımında kullanmak üzere topladığı kenger bitkisi, sonbahar aylarında ise tohum olarak toplanıyor ve bu tohumdan kahve yapılıyor.