Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

10 yıl süren mücadele sonuç verdi; Gerede Çayı artık temiz akacak

Bolu’nun Gerede ilçesinden Karabük’ün Eskipazar ilçesine kadar 100’ü aşkın köyden geçen Gerede Çayı’nı 10 yıldır kirleten fabrikalar için 2021 yılında yapımına başlanan arıtma tesisi tamamlandı. Faaliyete geçen tesis sayesinde zehirli atıklar artık Gerede Çayı’na karışmayacak.

ABONE OL
Mutlu YUCA/GEREDE (Bolu), (DHA)-

atıklar nedeniyle Gerede ilçesinden Karabük'ün Eskipazar ilçesine kadar 288 kilometre boyunca, 100'ü aşkın köyde çevre kirliliği ve oluşan kötü kokuyu köylüler ve çevre platformları defalarca kez protesto etti. Kimyasal atıklarını çaya boşaltan fabrikalara birçok kez ceza kesilmesine rağmen Bolu Çayı ile birleşerek Yenice Irmağı adıyla Zonguldak Filyos'tan Karadeniz'e boşalan Gerede Çayı'ndaki kirliliğin önüne geçilemedi.

ARITMA TESİSİ TAMAMLANDI, GEREDE ÇAYI ARTIK TEMİZ OLACAK

Kirliliğin ortadan kaldırılması amacıyla 2020'de arıtma tesisi inşası için ihale yapıldı. Deri Organize Sanayi Bölgesi’nde 2021'de inşasına başlanan arıtma tesisi tamamlandı. Tesise fabrikalardan gelen atık sular alınmaya başlandı. Gerede ve Eskipazar Halkı Çevre Katliamına Dur Platformu Başkanı İlhan Armağan, platform sözcüsü Mehmet Emin Aslan ile platform üyeleri Gerede Kaymakamı Fatih Kaya ile arıtma tesisi gezerek incelemelerde bulundu.

‘TESİSİ KADEME KADEME KONTROL EDECEĞİZ’

Yeni faaliyete geçen arıtma tesisinde incelemelerde bulunduklarını belirten Gerede ve Eskipazar Halkı Çevre Katliamına Dur Platformu Başkanı İlhan Armağan, arıtma tesisi bittiğini ve kademeli olarak su alınmaya başlandığını belirterek, “Tabi ki arıtma su almaya başladı ama hemen suyu temizledi olmuyor.

Suyun tüm aşamaları geçerek diğer taraftan çıkması zaman alacak. Kademe kademe kontrol edeceğiz. Bundan sonraki ilk kontrol 7-10 gün sonra olacak” dedi.



Diğer Haberler

  1. Tüfek atölyesi sahibinin öldürülmesine ilişkin soruşturmada 7 tutuklama
  2. Şişli’de konuşmak için gittiği eşine ateş açtı; mermer parçaları kadını yaraladı
  3. İstanbul'da 15 yıl hapis cezasıyla aranan firari hükümlü yakalandı
  4. Ağaç ve Peyzaj A.Ş.’ye operasyonda 23 şüpheli sağlık kontrolüne getirildi
  5. Kayseri'de iki otomobil çarpıştı; anne ve oğlu yaralandı
  6. Sivas’ta otomobil yol kenarındaki ağaca çarpıp devrildi: 1 ölü, 4 yaralı
  7. Müdahale ettikleri kadının çocukları tarafından rehin tutulan sağlık görevlilerini polis kurtardı
  8. İzinsiz çakar kullanan sürücüye 173 bin 392 TL para cezası uygulandı
  9. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü şampiyon Galatasaray’ın renkleriyle ışıklandırıldı
  10. Büyükçekmece'de parkta bıçaklı kavga: 1 ölü, 1 yaralı

© Copyright 2026

DHA