Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Anayasa Mahkemesi'nden, 'sendika hakkı' kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), sendika temsilcisi olarak çalıştığı iş yerinde sendikal faaliyetlerde etkin rol üstlendiği ve bu nedenle tarafsızlıkla görevini yerine getiremeyeceği gerekçesiyle görev yeri değiştirilen memurun, atama işleminin iptali için yaptığı bireysel başvuruyu haklı buldu. Yüksek Mahkeme, memurun Anayasa'nın 51'inci maddesiyle güvence altına alınan sendika hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

ABONE OL
Aslıhan ALTAY KARATAŞ/ANKARA, (DHA)

Milli Savunma Bakanlığı Personel Başkanlığı biriminde 'uzman' olarak görev yapan memur Abdülkadir Akgün, başka birime atandı. Akgün'ün atanmasında temel gerekçe olarak sendikal faaliyetlerde etkin rol üstlenmesi ve bu nedenle tam bir tarafsızlıkla görevini yerine getiremeyeceği gösterildi. Abdülkadir Akgün'ün atama işleminin iptali istemiyle Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde (AYİM) açtığı dava reddedildi, karar düzeltme talebi de AYİM tarafından kabul edilmedi.

ANAYASA MAHKEMESİ'NE BAŞVURDU

Anayasa Mahkemesi'ne başvuran Akgün, kanunlarda herhangi bir kısıtlama olmamasına ve sendika yöneticilerinin yasal güvenceye sahip olmasına rağmen sırf il temsilcisi olmasından dolayı görev yerinin değiştirilmesi nedeniyle sendika hakkının ihlal edildiğini ileri sürdü.

AYM, BAŞVURUCUYU HAKLI BULDU

Başvuruyu inceleyen AYM, Abdülkadir Akgün'ü haklı buldu. Anayasa'nın 51'inci maddesinde sendika hakkının güvence altına alındığının hatırlatıldığı Anayasa Mahkemesi kararında, "İdarenin ve AYİM'in belirttiği gerekçeler incelendiğinde de sendikal faaliyetlerinin başvurucunun personel birimindeki görevini yürütürken tarafsızlığını ne şekilde olumsuz etkilediğinin somut olgulara dayalı olarak ilgili ve yeterli surette ortaya konulamadığı tespit edilmiştir. Göreve başladığı tarihten bu yana başvurucunun bugüne kadar yaptığı işlerde taraflı veya işinin gereklerine aykırı davrandığına ilişkin herhangi bir bilgi ve belge mevcut değildir" denildi.

'SENDİKA HAKKI İHLAL EDİLMİŞTİR'

Yüksek Mahkeme, idarenin atama gerekçelerinin somut olayda ilgili ve yeterli olmadığına ve salt sendikal faaliyete dayanmak suretiyle işlemin tesis edildiğine dikkat çekerek başvurucuyu haklı buldu. Kararda, "Atama işleminin zorunlu bir toplumsal ihtiyaca karşılık gelmediği ve dolayısıyla demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığı sonucuna varılmıştır. Anayasa Mahkemesi, açıklanan gerekçelerle Anayasa'nın 51'inci maddesinde güvence altına alınan sendika hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir" ifadelerine yer verildi.

Diğer Haberler

  1. Çankırı'da acil servis doktoru, hasta yakını tarafından darbedildi
  2. Küçükçekmece’de etkili olan yağışın ardından caminin şadırvanını su bastı
  3. Bankada çıkan kavgada bıçaklandı
  4. Babasını tüfekle öldürdü
  5. Ölen hastanın yakınları sağlık görevlilerine saldırdı, polise mukavemet etti; 3 gözaltı
  6. Otomobilde başından vurulmuş halde ölü bulundu
  7. Malatya'da 15 yıl hapis cezası bulunan firari, havalandırmada yakalandı
  8. Dere kenarında buldukları cisim patladı; kardeşlerden 1'i öldü, 1'i yaralandı
  9. Motosiklet kazasında yaralanan Sudan Cumhurbaşkanı'nın oğlu 1 ay sonra öldü
  10. Başakşehir'de metrodaki taciz olayından serbest bırakılan M.G. yeniden gözaltına alındı

© Copyright 2024

DHA