Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Aralarında kuyumcu, tekstilci, derici var... 'Pert' oldular

İstanbul’da 20’ye yakın işinsanı, pert oto ihalelerinde yüksek kazanç vaat eden çifte 60 milyon liraya yakın para verdi. Bir tür saadet zinciri gibi işleyen sistem kısa süre sonra çöktü. Aralarında, derici, tekstilci ve kuyumcuların da olduğu işinsanları çifte yönelik icra takibi başlattı. Bir işinsanının savcılık suç duyurusu üzerine ikili hakkında 3 yıldan 10 yıla hapis istemi ile dava açıldı.

ABONE OL
DHA

Yeni üyelerin parası ile eski üyelerin ödemelerinin yapıldığı ‘saadet zinciri’ sistemlerini andıran olay Türkiye deri sektörünün önemli merkezlerinden biri olan Zeytinburnu’nda yaşandı. Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre anılan bölgede deri sektöründe faaliyet gösteren Feyzi E. (61) ile eski eşi Çiğdem A. (45) tanıdıkları, iş yaptıkları kişilere pert oto ihalelerinden söz etmeye başladı. İkili, sigorta şirketlerinin ortaklığı ile ‘Sigorta AŞ’ isimli bir şirketin kurulduğunu, bu şirkete gelen pert otoların satışının, düzenlenen ihalelerle yapıldığını anlattı. İkili, ihaleyi düzenleyen şirketin bir üst düzey görevlisinin kendileri ile ortak çalıştığını iddia etti. Bu kişinin, gizli ortakları olduğunu belirten ikili, görüştükleri işinsanlarına, hayali ihale çizelgelerini gösterdi. Çizelgede, her ihale için belirlenen bedel ile birlikte, elde edecekleri kâra ilişkin bilgiler yer aldı. İkili, görüştükleri işinsanlarına “Bu işte büyük para kazanıyoruz. Hiçbir riski ise yok. Senin de kazanmanı isterim. Sen de, gücüne göre bazı ihalelere gir. Başkaları değil sen kazan. Bu işi bir tek seninle yapıyoruz” diye konuştu. Birbirinden habersiz birçok kişi sisteme para yatırdı. Kimi 1 milyon verdi kimi 5 milyon lira. Hatta, dolar bozdurup sisteme girenler oldu.

NE ŞİRKET VAR NE İHALE

Büyük bir kısmı deri, kuyum, tekstil ve gıda dağıtım alanında faaliyet gösteren Ö. Ö., A. M., M. A., N. A., A. B.’nin de aralarında olduğu 20’e yakın işinsanı sisteme para yatırdı. Toplanan paranın tutarı 60 milyon lira seviyesinde. İkili, topladıkları paralara karşılık belli bir süre kâr payı ödemesi de yaptı. Ancak, sistem bir yıl kadar sonra çöktü. Kâr payı ödemelerinde aksama yaşanmaya başladı. Kısa süre sonra ise gerçek ortaya çıktı. Ne, anlatıldığı gibi sigortacıların kurduğu bir şirket vardı ne düzenlenen ihale, ne de elde edilen yüksek kazanç.

10’AR YIL HAPİS TALEBİ

Dolandırıldıklarını iddia eden çok sayıda kişi bir yandan ikiliye yönelik icra takipleri başlatırken bir yandan da savcılığa suç duyurusunda bulundu. 10’u aşkın alacaklı, ikilinin Ataköy’de aldıkları 7 milyon liralık lüks daireye haciz koydurdu. 700 bin liraya yakın zararı bulunan derici N. A.’ın savcılık şikâyeti üzerine yürütülen soruşturma sonrası Feyzi E. ve Çiğdem A. hakkında, ‘Nitelikli dolandırıcılık’ suçlaması ile dava açıldı. 3 yıldan 10 yıla hapsi istenen ikili ise, yaptıkları savunmalarda, haklarındaki suçlamaları kabul etmedi. İkili, borç para aldıklarını, kimseyi dolandırma amaçlarının olmadığını söyledi. Hazırlanan iddianameyi kabul eden Bakırköy 17. Ağır Ceza Mahkemesi ilk duruşma için aralık ayı başına gün verdi.

Diğer Haberler

  1. Kepçeye çarpan motosiklet sürücüsü öldü
  2. Sinan Ateş cinayeti iddianamesi kabul edildi
  3. Sosyal medyadan tanıştıkları kişinin mobil bankacılığını kullanarak 360 lira kredi çektiler
  4. Bağcılar'da su dükkanındaki özel odalı istismar davası 4 Haziran'a ertelendi
  5. Ablasının sevgilisini sokak ortasında bıçakladı, adli kontrolle serbest kaldı
  6. 6 kişiye çarpıp ölümüne neden oldu, mahkemede ailelerden helallik istedi
  7. Seçil Erzan davasında yeni iddianame; mağdur sayısı 28’e yükseldi
  8. KADEM: Canan Sarı iftiraya maruz kaldı, gerçeklik payı yoktur
  9. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Bozbey’den 'akraba ataması' açıklaması: Süreç tamamlanmadan bitti
  10. Haydarpaşa açıklarında karaya oturan yük gemisi kurtarıldı

© Copyright 2024

DHA