Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Aydın’daki orman yangını 3'üncü gününde

Aydın'ın Çine ilçesinde çıkan ve havadan ve karadan müdahale ile enerjisi düşürülen yangını söndürme çalışmaları sürüyor. Günün ilk ışıklarıyla birlikte havadan da 8 helikopterle müdahaleye tekrar başlandı.

ABONE OL
Seza Nur ALPDÜNDAR-Melek FIRAT/AYDIN, (DHA)- /Seza Nur ALPDÜNDAR-MELEK FIRAT/AYDIN, (DHA)

Çine'nin Kavşit Mahallesi'nde önceki gün saat 15.00 sıralarında henüz belirlenemeyen nedenle orman yangını çıktı. Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı ekipler başta olmak üzere alevlere uçak ve helikopterlerle, çok sayıda iş makinesi, arazöz, su tankeri ve orman işçisiyle müdahale edildi. Bölgede AFAD ekipleri, UMKE, jandarma, polis, itfaiye, sağlık ekipleri, DSİ ekipleri ve STK'lar da görev aldı. Dün, alevlerin ulaştığı Kavşit Mahallesi'ndeki bazı yayla evleri zarar görürken, söndürme çalışmalarına katılan 2 kişi dumandan etkilendi. Yangın sebebiyle Mutaflar Mahallesi'nin bir kısmı ve Dutluoluk Mahallesi tahliye edildi. Tahliye edilen hayvanlar da ilçenin hayvan pazarında güvenli alana alındı.

HAVADAN MÜDAHALE YENİDEN BAŞLADI

Yangına gece boyunca karadan müdahale sürerken, havanın aydınlanmasıyla birlikte hava araçları da yeniden çalışmalara başladı. Ekipler ikinci günde 9 helikopter, 3 uçak ile havadan, 42 arazöz, 9 su tankeri, 4 dozer, 315 personel ile alevlere müdahale etti. Aydın Valisi Osman Varol'un dün yaptığı açıklamaya göre, 3 yerleşim yeri boşaltıldı. Yaklaşık 550 kişi güvenli alanlara tahliye edildi. 32'si sivil, 9'u kamu görevlisi olmak üzere toplamda 41 kişi sağlık kuruluşlarına başvurdu, içlerinde 4 kişinin orta derece sağlık problemi olduğu açıklandı.

Havanın kararmasıyla birlikte havadan müdahaleye ara verildi. Yangına gece boyunca karadan müdahale sürerken, enerjisi düşürülen yangına havanın aydınlanmasıyla birlikte bugün havadan 8 helikopterle müdahale yeniden başladı.

‘KÖYÜMÜZ YANACAK DİYE ÇOK KORKTUK’

Aydın'ın Çine ilçesinde çıkan ve havadan ve karadan müdahale ile enerjisi düşürülen yangını söndürme çalışmaları sürüyor. Yangından etkilenen vatandaşlar, çalışmaları endişeli gözlerle izliyor.

Yangın nedeniyle tahliye edilen Dutluoluk Mahallesi’nde yaşayan Sultan Yaldırak (76), “Böyle bir yangın daha önce hiç görmedim. Çok yangın oldu ara ara ama bu şekilde görmedik. Yangın başladığında, evdeydik. Komşumuz yangını haber verdi. Apar topar geldik, gece buradaydık, evlere giremedik. Köyde birçok kişinin zeytinliği yandı. Köyümüz yanacak diye çok korktuk. Geliş, gidiş yok. Üzülüyoruz, her yer kapkara oldu. Yaşadıklarımız unutulmayacak, buranın doğası bitti" diye konuştu.

Dutluoluk Mahallesi’nde yaşayan Sultan Kaya (66) da "Yaylada elma bahçemiz var, yaz günleri yaylaya çıkıyoruz. Yangın başladığında torunum telefon etti; 'Babaanne, yaylada yangın varmış, neresinde?' dedi. 'Bilmiyorum çocuğum, bakmadık biz' dedim. Eşime ‘bakalım gelelim' dedim. Yaylaya gelip bir baktık, aşağıda ufak bir duman tütüyordu, fazla değildi. 10 dakika geçmedi alevler karşıya doğru bir vurdu rüzgarla, dağlar bitti. Yangın köyümüze de inmiş. Çocuklarımıza telefon ettik, 'Ne götürelim' diye sordular. 'Hiçbir şey götürmeyin, evimizi sulayın yanlarını alevler çoğalmasın' dedik. Yaylada yangın asfalttan geçse bahçemiz de bitecekti. Alevler ulaşsa, evimiz, bahçemiz yanacak. Ama sağ olsun traktörünü, tankerlerini alan herkes yardıma geldi. Yardımseverlerin sayesinde evimiz, bahçemiz yanmadı. 66 yaşındayım, hiç böyle şey görmedim” dedi.


YANGINDA TAHLİYE EDİLEN HAYVANLAR SAHİPLERİ TARAFINDAN ALINDI

Aydın'ın Çine ilçesine bağlı Dutluoluk Mahallesi'nden çıkan orman yangın sırasında tahliye edilerek belediyenin hayvan pazarına yerleştirilen hayvanlar, bugün Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın yangının büyük ölçüde kontrol altına alındığını açıklamasının ardından sahipleri tarafından alındı. Hayvanlar, traktör ve kamyonetlere bindirilerek Dutluoluk Mahallesi'ne götürüldü.

Hayvanlarını taşıma izninin birkaç saat önce verildiğini aktaran Elif Sulargil, “Sevinçliyim, köyümüze alevler gelmediği için çok mutluyum. Ama dağları gördüğümde çok üzüldüm. Durum içler acısı. Söndürme çalışmalarına destek veren herkese bin kere razı olsun. 3 gündür yangın nedeniyle tahliye edilen hayvanlarımıza hayvan pazarında bakıyoruz. Tüm ihtiyaçlarımızı burada karşılandı. Çok memnun kaldım. Milletimize, devletime teşekkür ediyorum" dedi.

Diğer Haberler

  1. Pülümür Vadisi’nde aranan suç örgütü lideri yakalandı
  2. Demir sopayla saldırdığı amcasını öldürdü, yengesini ağır yaraladı
  3. Zeytinburnu'nda 5 katlı binada yangın: 5 kişi dumandan etkilendi
  4. İletişim Başkanı Duran, Pakistan Büyükelçisi Junaid ile görüştü
  5. Bitlis merkezli 4 ilde yasa dışı bahis operasyonu: 9 tutuklama
  6. İskenderun’da balıkçılar ‘Vira Bismillah’ dedi
  7. Kavgayı ayırmak isteyen genç, av tüfeğiyle vurularak öldürüldü
  8. İstanbul Havalimanı'nda 51 kilo 500 gram kokain ele geçirildi
  9. Teknik servis yalanıyla 12 kişiyi dolandırdı
  10. Evde eşinin öldüğü yangında yaralanan kadın tedavisinin ardından tutuklandı

© Copyright 2026

DHA