Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

'Bayburt ketesi' tescillendi

Bayburt’a özgü lezzetlerden ‘Bayburt ketesi’, coğrafi işaret tescili aldı. Kentte açılan tandır ocağında pişirilen lezzet, Türkiye'nin dört bir yanına da gönderiliyor.

ABONE OL
Murat SÖYLEMEZ/BAYBURT, (DHA)

Kentin yöresel lezzetlerinden, tadı ve pişirilme şekliyle ün kazanan 'Bayburt ketesi' için Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvuruldu. Yapımı zor olduğu için unutulmaya yüz tutmuş 'Bayburt ketesi', başvuruların ardından coğrafi işaret tescili aldı. Uzun süre tazeliğini koruyan kete ve tandır ekmeği için girişimci Eyüp Bayrak da kent merkezinde tandır ocağı açtı. Coğrafi işaret tescilinin ardından yoğun sipariş alan 'Bayburt ketesi', kargoyla Türkiye’nin her yerine gönderiliyor.

‘KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATIYORUZ’

Şehirde tandır ekmeği imalatı yapan tek işletmeci Eyüp Bayrak, iş yerinde 5 kişiyi de istihdam ediyor. Tandır ketesinin çok sevildiğini belirten Bayrak, “Özellikle sabah kahvaltılarında çok tercih ediliyor. Biz de insanlarımıza sunuyoruz. Keteyi yapmak için tereyağına, süte, tuza ve mayaya ihtiyaç var. Bunların hepsini bir araya getiriyoruz. Hamurunu yoğurduktan sonra dinlenip, ekşimeye bırakıyoruz ve ekşidikten sonra keteler işleniyor, yüzlerine yumurta sürülerek tandırlara yapıştırılıyor. Ketelerimiz, tandırlarda piştikten sonra çıkarıyoruz, paketleyip hizmete sunuyoruz. Tandır ketesi ve ekmeği, eskiden köylerde yapılırdı ancak şimdi yapılmıyor. Biz de bu özlemi gidermek ve kültürümüzü yaşatmak adına hem tandır ketesi hem de tandır ekmeğini üretiyoruz. Bu ürettiğimiz ürünleri müşterilerimiz, iş yerimizden alabiliyor. Ayrıca ketelerimizi kargolarla çeşitli şehirlere de gönderiyoruz” diye konuştu.

‘HERKES BU LEZZETİ TATMALI’

Kete ustası Zehra Kızılaslan, “Eskiden kete çok yapılırdı ama şimdi yapılmıyor. Bu kültürümüzü canlandırmak adına bizler yapıyoruz. Kete hamurunun içine tereyağı, süt, sıvı yağ, un ve maya koyuyoruz. Daha sonra mayalandırmaya bırakıyoruz ardından da tandırlarda yapıyoruz” dedi.

Kete almaya gelen Kurban Atmaca ise “Sabahın ilk ışıklarıyla hanım çayı koydu, ben de tandırda yapılan ketelerimizi almak için geldim. Şimdi gidip kahvaltımızı yapacağız, herkesin bu lezzeti tatmasını isterim” diye konuştu.

LEZZET SIRRI, KÖY TEREYAĞI VE SÜTÜ

Sabahın ilk ışıklarıyla tandırlar, yakılıp, hazırlanırken, belirli sıcaklığa ulaşıncaya kadar ketenin hamuru için hazırlıklara başlanıyor. Ketenin malzemeleri için özellikle köy tereyağı ve sütü kullanılıyor. Daha sonra un, tuz ve maya ile karıştırılıp, hamur hazır hale getiriliyor. Hazırlanan hamur, mayalanması için bir süre bekletiliyor. Mayalanan hamur, eşit şekilde parçalara ayrıldıktan sonra önce elde sonra da merdaneyle açılıyor, tandırlarda pişiriliyor.

Diğer Haberler

  1. Konya'da 3,5 büyüklüğünde deprem
  2. Park halindeki TIR'a çarpan otomobildeki 2 kişi yaralandı
  3. Ordu’da sokak köpeklerinin saldırdığı karaca öldü
  4. Adana'da evinde çıkan yangında yaralandı
  5. Libya Genelkurmay Başkanı AL-Haddad'ın jeti düştü
  6. 1 kişinin öldüğü, 1 kişinin yaralandığı 'yan bakma' kavgası cinayetinde karar
  7. İzmir merkezli iki ilde DHKP/C operasyonu: 27 gözaltı
  8. Gazze’de İsrail saldırısında öldürülen 6 yaşındaki Hind Rajab’ın hikayesi film oldu
  9. 'Experience AI: Yapay Zeka Temelleri Eğitim Programı'nın yıl sonu lansmanı gerçekleştirildi
  10. Endonezyalı kadının cansız bedeni sahilde bulundu

© Copyright 2025

DHA