Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Burdur Gölü sahili morardı

Burdur Gölü'nde sahilin bazı kesimleri mor renge büründü. Hidrobiyolog Prof. Dr. İskender Gülle, bu görüntüye mor renkli sülfür bakterilerinin yol açtığını ve herhangi bir zararı olmadığını söyledi.

ABONE OL
Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)-

Son yıllarda suyu hızla çekilen ve kuruma tehlikesi ile karşı karşıya olan Burdur Gölü'nde sahilin bazı kesimleri mor renge bürünürken, bazı kesimlerinde de köpüklenme oluştu. Burdur Gölü'ne ilişkin çalışmalarıyla bilinen Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Hidrobiyolog Prof. Dr. İskender Gülle, sıcak havalar, organik kirlilik ve göl suyunda artan tuz oranı nedeniyle oluşan mor renkli sülfür bakterilerinin, göldeki bu renk değişimine yol açtığını ve bu bakterilerin herhangi bir zararının olmadığını belirtti. Prof. Dr. Gülle, "Mor sülfür bakterileri genellikle diğer canlıların yaşamadığı uç noktadaki (ekstrem) zor koşullarda yaşar. Gölün su kaybetmesiyle beraber sülfat (bir nevi kükürt) ve tuzluluk oranı arttıkça, bu organizmaları daha sık görebiliriz" dedi.

TEK BİR ETKENİ YOK

Gölün kıyısında görülen köpüklenmeye ilişkin de bilgi veren Prof. Dr. Gülle, özellikle kış aylarında suda artış gösteren çözünmüş organik madde, bazik ortam ve tuzların etkisi ile suda oluşan sabunlaşma reaksiyonunun bir sonucu olarak küçük köpük zerreciklerinin kıyılarda biriktiğini belirtti. Prof. Dr. Gülle, bu durumun ilkbahar ve sonbaharda da görülebileceğini, köpüklenmenin tek bir etkenden değil; birçok etkenin bileşkesinden kaynaklandığını, hatta bazen evsel kaynaklı deterjan kirliliğinin de buna katkı yaptığını söyledi.






Diğer Haberler

  1. Başakşehir'de kaza tutanağı tutarken arkadan başka bir araç çarptı; sürücü otomobilde sıkıştı
  2. 'Rüşvet' davasında reddihakim talebi ikinci kez reddedildi
  3. Düzgün Baba Ziyaretgahı tahrip edildi, 1'i muhtar 4 şüpheli hakkında soruşturma
  4. Kuvözdeki bebeğe şiddet uygulayan hemşire: Hastalığı ile benim herhangi bir ilgim yok
  5. CHP İstanbul İl Kongresi'nin iptali davasında duruşma 10 Temmuz’a ertelendi
  6. Tarım işçilerini taşıyan minibüsün karıştığı kazada 9 kişi taburcu oldu
  7. Bakan Uraloğlu: Bayram trafiğini anlık olarak takip edeceğiz
  8. DHA haberini yapmıştı; dünyanın ilk hastanesi olarak değerlendirilen yapı bölgesi, sit alanı ilan edildi
  9. Trabzon merkezli 5 ilde siber dolandırıcılık operasyonu şüphelileri adliyede
  10. 2 çocuğunun annesini 146 makas darbesiyle öldüren sanıktan psikolojik tedavi isteği

© Copyright 2026

DHA